Ezért érdemes a kertben kaprot nevelni

Most jött el a vetés ideje.

Aki szereti a kovászos uborkát, a tökfőzeléket, az nem kérdés, hogy a kaprot is szereti. Legjobb,  ha mindig kéznél van és csak le kell szakítani a kertből.

Így lehet kapor a kertünkben

A kapor vetésére a március az ideális, akkor már nem ártanak neki az előforduló fagyok.

Ha sárgarépánk is van, akkor mehet a kapor közéjük, így a répa kártevőit is elűzhetjük. Édeskömény közelébe viszont ne tegyük, mert beporozzák egymást és elvesztik az ízüket.

Legfeljebb 3 centiméter mélyre, egymástól 20-30 centiméter távolságra vessük a magokat.

14-21 nappal a vetés után bújnak ki a növények.

Nincs szükségük trágyázásra, mert hamar megnőnek és alacsonyabb lesz az illóolaj-tartalmuk.

Kezdetben félárnyékos helyen szeret, a virágzáskor több napfényre van szüksége.

Az ernyők megjelenéséig nincs szüksége öntözésre, innentől viszont már sok vizet kell biztosítani a számára.

Talajra nem igazán igényes, a homok kivételével szinte bárhol megterem.

A rövid, 3-4 hónapos a tenyészideje miatt akár elő- és utónövényként is termeszthető.

Közepesen melegigényes, kezdetben a hűvösebb idő, 4-5 fokos hőmérséklet is megfelelő, később 12-15 fok az ideális számára.

Akkor szüreteljük, ha eléri a 30–35 centiméteres magasságot. A hajtásokat szárítsuk meg és apróra összetörve zárt edényben tároljuk vagy fagyasszuk le.

Virágládában is kitűnően elél, ha kellő mennyiségű vizet kap, ne hagyjuk kiszáradni.

Ezért érdemes kaprot termeszteni

A kapor nem csak egészséges és finom, hanem kiváló rovarűzőként is működik a kertünkben– írja az Agroinform.

Az ókori népek fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére is használták.

A népi gyógyászat vízhajtó teaként, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy étvágytalanság elleni szerként is ismeri. Antimikrobiális hatása miatt kiváló sebgyógyító, de serkenti a tejképződést, és tumormegelőző hatása is van.

A-, B- és E-vitaminokban gazdag és sok ásványi anyag található meg benne, mint például a kalcium, vas, réz, magnézium, cink, foszfor és a folsav.

Kapcsolódó
Kapor, a természetes inzulin
A kapor igen hasznos gyógy- és fűszernövény, mégis keveset tudunk róla.