Kertünk-Portánk

Hangokat adnak ki a szomjas növények, csak nem halljuk azokat

Getty Images
Getty Images

Képzeld el milyen egyszerű lenne az élet, ha a növények szólni tudnának, ha szomjasak. A helyzet az, hogy valójában szólnak is, csak nem halljuk, írja a Treehugger.

Egy friss izraeli kutatásban megállapították, hogy a paradicsom és a dohánynövény a dehidratáció okozta stressz hatása vagy a száruk levágása miatt olyan erős hangokat bocsátanak ki, mint az emberi beszélgetés.

Ez a hang leginkább a recsegésre, pukkanásra hasonlít, mint amikor a buborékfóliát pattogtatjuk ki. Csakhogy a növények olyan magas hangfrekvencián jeleznek, ami a mi füleink számára értelmezhetetlen. Ugyanakkor a tanulmány szerint a jelzéseket más emlősök, rovarok, sőt egyes növények is érzékelhetik.

Egy csendes mezőn is vannak hangok, amiket mi nem hallunk. Ezek mind információt hordoznak. Egyes állatok viszont hallják ezeket, ezért fennáll a lehetősége, hogy akusztikus interakció zajlik az élőlények között

– magyarázta Lilach Hadany, a tanulmány vezető szerzője, a Tel Aviv-i Egyetem biológusa.

Bár a növények ultrahangos rezgéseit már korábban is rögzítették, a mostani az első bizonyíték arra, hogy a levegőben terjednek, vagyis relevánsak lehetnek a körülöttük élő élőlények számára.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hangokat kommunikáció céljából bocsátják-e ki a növények, de ez egy újabb jele annak, hogy a hangoknak jelentős ökológiai vonzatai vannak.

Most, hogy bebizonyosodott, a növények hangokat adnak ki, a kutatók következő kérdése az: ki hallgatja azokat? Erre további kutatások mutathatnak majd rá.

Kapcsolódó
Földünk hét legfurcsább növénye
Sokan nem ismerik ezeket a különlegességeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik