Kertünk-Portánk

Vályogból készült tájkép egy épülő ház falán

Míves és egyedi munka született.

Azt eddig is tudtuk, hogy a vályogvakolat kiváló építőanyag, olyannal azonban nem találkoztunk, hogy fal díszítésére, történetesen “vályogkép” készítésére is használható.

Most ebbéli ismereteink is gazdagodtak Gáspár János vályogfal-építő mester jóvoltából, aki egy most épülő ház belső terében egy viszonylag nagy felületre álmodott különlegeset.

Régi ismerősömmel, Básti Ágival találtuk ki, hogy a falra a napsütésben pihenő lovat ábrázolunk különböző textúrákat tartalmazó vályogvakolatból, a karámot pedig bontott tetőlécből alkotjuk meg, a természet szépségét kölcsönözve így a ház belső terének

– mondta érdeklődésünkre a Pándon élő mester, akinek munkásságáról korábban többször beszámoltunk.

A fali vályogképen a színeket az anyagba kevert különböző szálasanyagokkal szimbolizálták, így került bele törek, szalma, korpa, trágya, kukorica csutka, de még fenyőtüske is.

A fotókat nézve mindenképp míves munkáról beszélhetünk, elég csupán a talaj fűszálaira pillantanunk, ám összességében a tájkép ilyen technikával történő elkészítése is értő alkotókra vall.

Kapcsolódó
Egyre nagyobb az érdeklődés a rakott sárfalból készülő vályogházak iránt
Az idei vályogos táborokban a rakott sárfal mellett bemutatják a többi régi falépítési technikát, azaz a döngölt fal, vályogtéglafal, paticsfal és csömpölyegfal készítését is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik