Kertünk-Portánk

Bontott fából készült bútorokkal öltöztették fel a lélegző házat

A Naturarch csoport és Gáspár János vályogfal-építő mester újabb remeket alkottak Balatonendréden.

Bihari Ádám okleveles építész, a Naturarch csoport ügyvezetője és Gáspár János vályogfal-építő mester több éve dolgoznak közös projekteken, melyek során egyre inkább előtérbe kerül a környezet- és egyészségtudatosság, a természetes anyagok használata. Olyan anyagoké, amik több száz éve is beváltak, és működnek a mai napig, bizonyítva, hogy helyük van a modern építészetben.

Kapcsolódó
Csináltak 17 ezer vályogtéglát, és megépítették a házukat
A falak két hónap alatt készültek el sárhabarccsal a helyi kőműves segítségével.

A Naturarch csoport természetes építőanyagokra és hagyományos építési technikákra specializálódott csapat: népi építészeti emlékeket újítanak fel és modern, egészséges otthonokat terveznek és építenek Gáspár Jánossal együttműködésben.

Az idők folyamán az új házak építésénél kialakult egy olyan rendszer szintű, technikai tudásra és anyagismeretre épülő megoldásunk, ami egyrészt teljesíti azokat a szempontokat, amik arról szólnak, hogy minél egészségesebb, minél kisebb ökológiai lábnyommal járó épületek szülessenek, megfelelve a mai hatályos építőipari szabályoknak, előírásoknak. Abszolút egyedivé, személyessé tehetők, ha úgy tetszik kortárs, modern épületek készíthetők, teljes mértékben igény alapú megközelítéssel

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Bihari Ádám.

A közös munkáik során kialakult rendszer a Naturarch részéről a személyes, igény alapú, professzionális tervezés és technológiai ismereteket jelenti, a megfelelő minőségű anyagokat pedig Gáspár János biztosítja egy teljesen komplex, minden igényt kielégítő ház felépítésével.

Az agyag/vályog alapú építészeti rendszer előnyei

  • Páragazdálkodó szerkezet, mert az emberi tartózkodáshoz szükséges ideális dinamikus belső pára-komfortot biztosítani tudja.
  • Hőtechnikailag a legkorszerűbb energiatakarékos szerkezetekkel megegyező teljesítményű.
  • Ökológiai lábnyomát tekintve az egyik legjobb szerkezet, hiszen természetes agyag alapú építőanyag, minimális beépített energiatartalommal.
  • Természetes anyagú felületképzésként – ami oltott mésszel történik – pormegkötő, antibakteriális hatású, mérgező anyagokat, kemikáliákat nem tartalmaz, így nem is párologtat.
  • Az egész ház együtt tud lélegezni, ami biztosítja a hosszú távú működését az épület és a lakói között.
  • A felhasznált építőanyagok hozzáférhetők, Magyarországon könnyen elérhetőek.
  • A vonatkozó építési szabályozásnak megfelel, jogszerűen, szabályszerűen használható.

Balatonendréden néhány évvel ezelőtt a családom birtokába került egy, az ötvenes években épült és felújításra szoruló vályogház. Laikus szemmel sokan azt gondolták, hogy az menthetetlen. Jómagam már 22 éve foglalkozom vályogházakkal, közel 200 ház felújításán vagyok túl, és mintegy 70 új vályogházat építettem, így láttam benne a lehetőséget. A ház szerkezetileg jó volt, csak a vályoggal nem kompatibilis anyagok használata miatt került rossz állapotba

– említette Gáspár János.

A ház felújításban és bővítésben a Naturarch csapata Bihari Ádám vezetésével segített, közösen tervezték meg annak új arculatát.

A ház felújításánál és bővítésénél a bútorozásra is különösen figyeltek.

A bútorok bontott faanyagból készültek, az ablakok is bontásból származnak. Vannak olyan lakberendezési tárgyak, amik a régiségpiacról valók. A bontott fa felületkezelése is beleillik az egészséges ház képébe, ugyanis természetes olajokkal, viaszokkal vontuk be őket. Ezek különböző gyorsan száradó olajok keverékei: keményolajok, keményviasz-olajok és méhviaszok

– mondta a vályogfal-építő mester.

A felhasznált olajok a fa pórusait telítik, színüket feltüzelik. A fa a száradás után kikeményedik, ami nagy kopásállóságot biztosít, víztaszító réteget képez, teljes mértékben szellőzik és mindemellett puha, selymes tapintást nyújt.

Ez a technika a fapadlónál is nagyon fontos, ugyanis alulról is nagyon jó hőérzetet tud biztosítani, nem rideg tapintású. A beltérben minden faanyag olajozva-viaszozva lett, a nyílászárók és a födém pedig viaszos, vizes vékonylazúrt kapott.

Egyedi megoldás, hogy a bontott tetőgerendából készült mosdópultra egy hatalmas, kőből faragott mosdótálra esett a választás, a csempék és padlólapok pedig felidézik a régi cementlapokkal burkolt otthonok hangulatát modern kivitelben

– fűzte hozzá a mester.

Hogy ezt a hangulatot bárki átélhesse, Gáspár János a közeljövőben vendégházként szeretné megnyitni a portát, ahol a pihenő látogatók jakuzzis relaxációval tehetik emlékezetessé az ott eltöltött időt.

Képgalériánkban még közelebb hozzuk a lélegző házat

Galéria
Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik