Kertünk-Portánk

Hatalmas tavat álmodott kertjébe a jánoshalmi házaspár

Gáspárné Paska Csilla
Gáspárné Paska Csilla
A kert területének háromnegyede tóvá alakult.

A vízpart közelsége rengeteget jelent egy ingatlan kiválasztásánál, vásárlásánál, hiszen ki ne szeretne egy – vagy folyóparton üldögélni, hallgatni a víz hangját, csodálni a körülötte levő növényeket, megfigyelni az állatokat. Van az a mondás, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez. Ezt megcáfolta a jánoshalmai házaspár, akik a „hegyet” vagyis a tavat hozták a kertükbe. Ráadásul nem is akármekkorát. És nem is egyet…

Gáspár Zsolt és Gáspárné Paska Csilla szeretett volna egy kerti tavat, így csináltak egyet. Majd még egyet. Ahol másnál fű vagy veteményes van, ott náluk vízfelület. Érdeklődésünkre elmesélték a kerti tavaik történetét.

Gáspárné Paska Csilla

Eredetileg is létezett, természetes tó vagy mesterségesen épített van a kertben?

Mesterséges, 2001-ben készítettük el első változatát, jelenlegi kinézetét 2020-ban nyerte el, mikor új vízzáró lemezt kapott.

Hány négyzetméteres a kert és mennyit foglal el belőle a tó?

A kert kb. 750 négyzetméter, ebből a tó 300 négyzetméter körül van (ebbe a közepében lévő sziget is beleszámít).

Gáspárné Paska Csilla

Meglepő a mérete, kifejezetten ilyen nagy tavat szerettetek volna?

Igen, midig nagy tó volt az elképzelés.

Hogyan készült?

2001-ben kimarkoltattuk, akkor 2 méter körüli mélységű volt, elején baloldalt keskenyebb, hátul szélesebb sekély résszel, ekkor tófólia bélelést kapott. A 2010-es évek végén egyre több helyen probléma jelentkezett a tófólia vízzárásával (kilyukasztotta a tavinád). 2019-ben elkezdtük a jelenlegi kinézet kialakítását. 2020 tavaszán kapta meg az új szigetelő lemezt. Ehhez már komolyabb földmunkák, tervezés is kellett… Eredetileg kb. 500 köbméter földet markoltattunk ki, 2019-ben a sziget kialakításához, illetve az egész tó sekélyebbé tételéhez 280 köbméternyi földet hozattunk.

Gáspárné Paska Csilla

Van valamilyen természetes víz, patak, ami táplálja vagy után kell tölteni?

Fúrt kútról illetve esővízzel (háztetőről az eresz a tóba van vezetve) megoldott az utánpótlás.

Szükséges vízszűrő is hozzá?

Van egy házilag kialakított vízszűrő rendszerünk.

Lehet a tóban fürdeni is?

Lehetni lehet, de nem igazán szoktunk. Nyáron a nagy melegben néha megmártózunk kicsit.

Az állatok mennyire jelennek meg a tó körül (szúnyog, béka, sikló, vadkacsa stb.)?

Békáink vannak, esténként tavasztól őszig koncerteznek, szúnyog szerintem, nincs több mint máshol, időnként benéz hozzánk egy-két vadkacsa és gém.

Gáspárné Paska Csilla

A nagy tó nem minden, az előkertben van egy kisebb tó is, melyik volt előbb?

Az előkertben volt előbb tavunk. Előszőr egy igen kicsi, mezőgazdasági fóliából készült még 1997-ben, később egy betonból készült verzió vette át a helyét, a jelenlegi kialakítás 2004-ben tófóliával lett bélelve, melyet szigetelő lemezre váltottunk 2021-ben.

Tervben van esetleg újabb is?  

Nem tervezünk újabbat és egyelőre a mostaniakon sem tervezünk változtatást.

A tó melletti növényzet, híd, dekoráció is igen figyelemreméltó. Mennyi idő alatt sikerült ilyenre kialakítani, illetve a mindennapokban mennyit kell foglalkozni vele?

Ha a teljes kertet nézem, az eredeti tó kialakításakor, 2001-ben kerültek elültetésre az első növényeink. A jelenlegi kialakítás, a tó újraszigetelése és a körülötte lévő kövek, rönkök elhelyezése, sziget beültetése, ami 3 éve történt, kb. 2 hónapot vett igénybe. A felhasznált anyagokat már előre beszereztük, már csak a helyére kellett őket rakni. Újabb növényeknek még mindig szorítunk helyet. Időszakonként több munkát igényel, például tavasszal a visszaszáradt, túlnőtt növények visszavágása, de folyamatosan foglalkozni kell vele. Mi szeretünk a kertünkkel foglalkozni, majd munka után leülni és gyönyörködni benne.

Még több fotó látható a tavakról az alábbi képre kattintva.

Galéria
Kapcsolódó
Kerti tavat álmodott a takaros porta udvarába
Ha valakinek van egy álma, érdemes nekivágni és megvalósítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik