Kertünk-Portánk

A metélőhagyma a tavasz egyik legjobb egészségőre

pixabay
pixabay
Tavasszal azoknak is javasolható fogyasztása, akik méregteleníteni szeretnének.

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű.

Termelhetjük veteményes kertben, de ha közelebb szeretnénk a konyhánkhoz, ültethetjük virágágyásokba, évelőágyásokba, sőt még nagyobb cserepekben is. Szépen mutat virágaival, akinek van fűszerkertje, oda is beültethető. Szereti a napos, félárnyékos helyeket, de szobában is nevelhető. Betakarításkor a leveleket a tőről levágjuk, zacskóban lefagyasztva tárolhatjuk.

Mivel a metélőhagyma is a hagymafélék népes családjába tartozik, így ugyanúgy tartalmaz allicin nevű vegyületet, akár csak a fokhagyma. Ez a vegyület oly módon járul hozzá a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet.

A metélőhagymában sok a K-vitamin. E vitaminnak a legfontosabb szerepe a vér alvadási képességének befolyásolása a véralvadáshoz szükséges fehérjék összetapadásának támogatásával.

Az egészséges véralvadás elősegítése mellett a K-vitamin részt vesz a csontképző folyamatokban is – a D-vitaminnal együttesen hozzájárul a létfontosságú fehérjék csontokba való beépüléséhez, hogy így a csontok képesek legyenek az ásványi anyagok megkötésére.

Kolint és folsavat egyaránt tartalmaz. Ezen összetevők mindegyike külön-külön a memóriafunkciók javításához kapcsolódik.

A metélőhagyma egy másik remek antioxidánst is tartalmaz, mégpedig az A-vitamint, amely nemcsak a bőr védelmét látja el, hanem a szem egészségének is jót tesz

– írja a gyógyszernélkül oldala.

Gazdag forrása két antioxidáns vitaminnak is, a C- és az E-vitaminnak, amelyek csökkentik a bőrsejtek károsodásának esélyeit és nagy szerepük van az öregedési folyamatok lassításában is.  A gyógynövény rendszeres fogyasztása nem csupán a bőr egészségét védi, hanem a hajnak is jót tesz.

Tavasszal azoknak is javasolható a metélőhagyma fogyasztása, akik méregteleníteni szeretnék a szervezetüket, hiszen ez a gyógynövény is rendelkezik méregtelenítő hatásokkal, mégpedig az antioxidánsainak köszönhetően. A gyógynövény támogatja a máj méregtelenítő munkáját, illetve fokozza azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek segítik a szervezet méregtelenítését.

pixabay

Ha több metélőhagymát szeretnénk hozzáadni étrendünkhöz, akkor

  • húsból, halból és tojásból készült ételekhez adhatjuk
  • pirítóst, fokhagymás- vagy bundáskenyeret ízesíthetünk vele
  • sült burgonyára szórhatjuk
  • vajba, vajkrémbe is kiváló
  • friss salátákhoz adjuk
  • szószokat, mártásokat ízesíthetünk vele
Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik