Kertünk-Portánk

Június közepén már lesz magyar dinnye

pixabay
pixabay

A dinnyetermelők ezekben a hetekben ültetik ki az úgynevezett alagutas sátrakba a palántákat, ezekből lesznek majd a szabadföldön termesztett kiváló minőségű dinnyék, úgy július elejétől. Az úgynevezett nagy sátras dinnyetermelés előrébb tart, itt már június közepétől szüretelhetnek – írta meg a Teol.

A fóliasátorban nevelt dinnyepalántákat gyakran már április végén kiültetik. Akkor még úgynevezett fóliaalagutat is tesznek az érzékeny növények fölé, később, ahogy enyhül az idő, már elegendő védelemnek számít a talajtakaró fólia­csík is. A hazai dinnyetermelőknek nemcsak az időjárással kell megküzdeniük, hanem az olasz és görög dinnye forgalmazóival is. A magyar export zöme olyan országokba irányul, ahol a földrajzi adottságok miatt nem érik be a dinnye, mint például Németország, Csehország vagy Lengyelország.

Bognár János szedresi termelő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az áprilisi hűvös időjárás nem okozott akkora gondot, hogy panaszkodni kellene, a májusi időjárásnak azonban nem örülnek, ha kisüt a nap, szellőztetni kell a sátrakat, sőt az alagutas fólia alatt is melegük van a palántáknak, amikor meg esik az eső és lehűl a levegő, akkor fáznak a növények.

A következő napokra jelentős mennyiségű csapadékot ígérnek a meteorológusok, ha az eső szép csendesen érkezik, akkor nem lesz baj, de ha jéggel, felhőszakadással, az sokat árthat a kiültetett palántáknak

– tette hozzá.

Valamikor Szedres neve összeolvadt a dinnyével, ma már körülbelül tíz család foglalkozik csak vele. Ennek legfontosabb oka, hogy egyre magasabbak lettek a termelési költségek, ráadásul a dinnye a hidegre nagyon érzékeny növény. Ha nem is fagy el, napokra megáll a növekedése egy hűvösebb, 4-5 fokos éjszaka után, és ha később ér a piacra, akkor már csak olcsóbban lehet eladni. A multi áruházláncok üzletpolitikája sem tett jót a hazai dinnyetermelőknek. Lenyomták az árakat, a minőségtől függetlenül.

Akik kitartanak még, bizakodnak. Hamarosan virágoznak a kiültetett palánták, a virágzás után harminc nappal pedig kezdődhet a szedés. A szezon időjárásfüggő, de általában június közepétől szeptember elejéig tart.

Kapcsolódó
Megérett a világ első Rubik-kocka görögdinnyéje
Kreatív dinnyetermesztő piacozik Hódmezővásárhelyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik