Ismerjük meg kertünk csodálatos madarait és különös szokásaikat

Vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket!

A madárcsicsergés megnyugvást ad, a madarak látványa boldog pillanatokat. A csengő trillák egykor tán mindannyiunk életének legszebb háttérzenéje volt. Miért ne lehetne ez most is így, és az előttünk álló jövőben. Csak rajtunk múlik, csakis mi tehetünk azért, hogy a természet ne csendesedjen el. 

A kertünk egy különleges birodalom, a nyugalom kicsiny szigete. Nem csak egy olyan terület, amelybe különböző szépségű növényeket ültetünk, ahol gazdálkodunk, hanem számos állatnak is élőhelyet biztosít, többek között a madaraknak.

A legtöbb kerttulajdonos gyakran nem elégszik meg azzal, hogy lássa a birodalmába látogató vagy éppen ott megtelepedett madarakat, hogy hallja fuvolázó éneküket, hanem szeretné beazonosítani tollas kis vendégeit. Szeretné jobban megismerni az életüket, szokásaikat. A megszerzett tudás pedig egy kiindulópont, egy biztos alap, hogy a kertünket úgy tudjuk kialakítani, hogy a madarak is minden olyan feltételt megtaláljanak benne, ami az életüket segíti. Egy ilyen madárbarát kert, rohanó világunkban igazi kincset ér, ahol az idő lelassul, ahol az élmények megnyugvást és sok boldog pillanatot adnak.

A Varázslatos természet is arra buzdít, hogy vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket, hogy a madárének soha nem halkulhasson el, hogy ne köszönthessen ránk néma tavasz!

Házi veréb (Passer domesticus)

Magyarországon kizárólag az ember közelében élnek. Falvakban, tanyákon, de a városokban is találkozhatunk kisebb-nagyobb csapataival.

Élelmes, alkalmazkodó, közismert madár, egész évben találkozhatunk velük.

Miskolczy Tímea Panny

Jellemzői

Mezei veréb (Passer montanus)

A Magyar Madártani Egyesület a mezei verebet az “Év madarának” választotta 2007-ben, hiszen a verebek, különösen a mezei veréb állománya az utóbbi 3-4 évtizedben drasztikusan csökkent.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Széncinege (Parus major)

A széncinege állománynagyságának a megőrzésében rendkívül nagy szerepe van a lakosságnak. A kihelyezett mesterséges odúk, a téli madáretetők, a madárbarát kertek biztonsága, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a széncinege közös összefogással ilyen sikeres tud lenni.

A legismertebb és leginkább az ember közelségéhez ragaszkodó madár.  Ahol nem kell veszélytől tartania, ott nagyon bizalmassá válik.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Kék cinege (Cyanistes caeruleus)

Legékesebb és leghasznosabb madaraink közül való. Fáradhatatlan munkása az erdőnek, a kertnek, gyümölcsösöknek. A rovarok pusztításával felbecsülhetetlen hasznot okoz. Az egyik népies neve a kedves hangzású “bóhacinege”, mely a madár kicsiny termetére és mozgékony, eleven természetére utal.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Barátcinege (Poecile palustris)

A barátcinege monogám, tartós párkapcsolatban él, a párok már a kikelésüket követő nyár végén, de legkésőbb ősz elején kialakulnak. Ezt követően összetartva élik az életüket, és nem csak egymáshoz hűek, hanem élőhelyükhöz is.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Őszapó (Aegithalos caudatus)

Az őszapók a legkedvesebb arcú, és az egyik legbájosabb tollgombócok. Testük akár egy piciny kerek labdácska, csak hosszú farkuk mutatja őket nagyobbnak, de valójában egészen aprócska testtel áldott meg őket a természet.  Az őszapó párok végtelenül gyöngédek tudnak lenni a társukhoz. Egyes párok szorosan összebújva alszanak, szárnyaikkal pedig betakarják egymást.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Csuszka (Sitta europaea)

Ahol él, ott hangos tőle a kert. Újra és újra nagyokat füttyent, majd bármily gyanús mozgásra hangos riasztásba kezd. Egyetlen madarunk, aki fejjel lefelé is épp oly biztosan csúszik, mint amilyen ügyesen és gyorsan felfelé kúszik.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Füsti fecske (Hirundo rustica)

Az emberhez a legbizalmasabb fecskefaj. Európai állománya az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csökken. Az MME az eltűnő madarak nagyköveteiként a fecskéket választotta az “Év madarainak” 2010-ben.

Ahogy a tavasz kiteljesedik, a nagy utat megjárt füsti fecske visszatér a régi fészkéhez. Mihelyst párja is csatlakozik hozzá, közös erővel kitatarozzák hajlékukat és már kezdődik is a családi boldogság. Hajnalban már élénken ficserékelnek, majd mihelyst a világosság engedi, szárnyra kapnak, és nyilalló röptükkel sorra kapdossák a reppenő rovarságot.  Az ember által kialakított építmények teljesen megváltoztatták fészkelési szokásukat. Míg korábban barlangokban és sziklafalakon költöttek, addig ma már szinte kizárólag épületeken fészkelnek.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)

Karcsú madár, kedves és barátságos kertlakó.  Nem idegenkedik az ember közelségétől sem, városokban, falvakban rendszeres fészkelőnek számít.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Erdei pinty (Fringilla coelebs)

Az erdei pinty, kedvesen becézve pintyőke. Hasznos madár, a kert, az erdő ékessége. Nemcsak szép színével és jámborságával hívja fel magára a figyelmet, hanem különleges előadásával is, mely úgy szól, mint a legszebben hangzó csengettyű.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Vörösbegy (Erithacus rubecula)

A vörösbegy a legügyesebb bujkáló madarak egyike. A legsűrűbb bozótosból előbújva ügyesen surran a nyílt terepen, aztán hirtelen megáll, nagyot bókol, leereszti szárnyát és felvágja farkincáját, a következő pillanatban fekete gomb szemét bizalmasan rászegezi az emberre, cérnavékony lábain izgatottan topogni kezd, majd reppen is vissza a bokrok sűrűjébe. Nála a félrevonulás a szerénység jele, de lénye nem komor, inkább olyan eleven, mint a napsugár, mely a ború után üde fényt varázsol.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Ökörszem (Troglodytes troglodytes)

Hazánknak és Európának a harmadik legkisebb madara, a tüzes és a sárgafejű királya után. Ha nem is akkora, mint az ökör szeme, kétség nem fér hozzá, nagyon csepp teremtmény.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Zöldike (Carduelis chloris)

Az élénkzöld színű hím, a “zsírozás” nagymestere.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Kenderike (Carduelis cannabina)

A költési időn kívül a kenderikék csapatokba állva járják a határt és főként a gazos tarlókon, mezőkön táplálkoznak. Ilyenkor egyebek mellett a disznóparéj, a bojtorján, a gyermekláncfű és a keserűfű magjaival táplálkoznak.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes)

Alapjában véve óvatos, rejtőzködő életét élő madár. De, amikor a hím szíve szerelmesen dobban, megfeledkezik az óvatosságról. Rövid, pattogó hangon küld titokzatos üzeneteket reménybeli partnerének.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Tengelic (Carduelis carduelis)

Ha egyszer találkozunk egy tengeliccel, onnantól bármikor felismerjük, ugyanis az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. 2017-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az “Év madarának” választotta. Kedveli a településeket, éppen ezért rendszeresen fészkel kertekben, temetőkben, parkokban, fasorokban, erdőszéleken. Az emberekkel barátságos.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Fekete rigó (Turdus merula)

Az egyik legközismertebb és leggyakrabban szemünk elé kerülő énekesmadarunk, mely igen jól alkalmazkodott az ember jelenlétéhez.

Hazánkban a feketerigó urbanizálódása az 1900-as évektől indult meg. Az azóta eltelt időszak alatt gyakori fészkelője lett a városszéli kerteknek, de a város szívében lévő parkokban is megtalálja a számára kedvező életfeltételeket. Gyakran megjelenik azokban a falusi kertekben is, ahol számára alkalmas élőhelyet talált.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Énekes rigó (Turdus philomelos)

Az énekes rigó előadása hangos és határozott, változatos strófákból áll, melyek között kevés szünetet tart.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Balkáni gerle (Streptopelia decaocto)

Az egyik legközismertebb madarunk, mellyel főként a településeken találkozhatunk.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Citromsármány (Emberiza citrinella)

Hazánk leggyakrabban sármányfaja. Ügyes, eleven madár és bizalmas. Kertek, bokrosok és erdőszélek lakója.

Ideje nagy részét a talajon tölti, ahol ügyesen közlekedik, faágakon még képes üldögélni, ágról ágra ugrálni azonban már nem tud. A költési időszakban párosan, télen csapatban él.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Barátposzáta (Sylvia atricapilla)

A barátposzáta a leggyakoribb poszátafajunk és a legszebben daloló madarak közé tartozik. Eme szerény kinézetű madarat barátka névvel is illetik, mely kis testméretére és a hím fekete színű sapkájára utal.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

Hazánk leggyakoribb harkályféléje, tarkaharkály névvel is illetik. Ahol költésre alkalmas fát talál, ott hosszú évekre jó szomszédunkként üdvözölhetjük.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Zöld küllő (Picus viridis)

Az impozáns megjelenésű zöld küllő, 2022-ben az “Év madara” kitüntető cím tulajdonosa volt. Mivel lakott területeken is jól érzi magát, ráadásul állandó madár, egész évben a revírjében vagy annak közvetlen környékén él, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják. Előszeretettel látogatják azokat a kerteket, ahol öreg fák is élik az életüket.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Karvaly (Accipiter nisus)

Kistestű énekes madarak elejtésére specializálódott ragadozó. Kiválóan alkalmazkodik a városi környezethez és tökéletesen ki tudja használni a számára kedvező lehetőségeket.

Miskolczi Tímea Panny

Jellemzői

Írta és a fotókat készítette: Miskolczy Tímea Panny /Varázslatos természet

Kapcsolódó
Elhoztuk nektek énekesmadaraink gyönyörű dalait
A teljesség igénye nélkül szedtük össze a legszebb madárdalokat.