Virágzó vidékünk

Tüneményes videó készült 12 éhes őszapó fiókáról

Szívet melengető - és profi - videófelvétel készül egy népes őszpó-családról, ahol 12 fióka bújt össze egy ágon. A Kiskunsági Nemzeti Park nyugati határán, Apajon pár napja elcsípett pillanatot egy videomegosztó portálon mutatta be készítője, Daniel Bastaja.

Sok énekesmadár még csak most kezd költésbe, de ez a kiskunsági őszapópár már kirepült fiókákat etet. Szinte hihetetlen, de 12-en vannak, tette közzé Daniel Bastaja remek videóját a Budapest Természeti Értékei – MME Budapesti Helyi Csoport közösségi oldalán.

Ez a kedves, pici madár hazánkban mindenütt elterjedt. Társas madár, a fiókák kirepülését követően mindig csapatban mozog. Csőre általában nagyon rövid, feketés. A hím és a tojó tollazata hasonló, a kirepülő fiatalok homloka és fejoldala sötét.

A 13–15 centiméteres madár élőhelye az erdő, bokrosok, árterek, parkok, de lakott területeken is találkozhatunk vele. A teljesen fátlan, nagy kiterjedésű pusztákat és mezőgazdasági területeket elkerüli. Tavasztól rovarokkal, pókokkal táplálkozik, ősztől pedig fokozatosan áttér a növényi táplálékra. Télen olykor az etetők közelében is megfigyelhetjük.

Évente csak egyszer költ, de ha az nem sikerül, pótköltéssel próbálkozik. Ha a költés többször is meghiúsul, akkor a párok besegítenek más, közelben található őszapópár fiókáik felnevelésébe.

Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Kapcsolódó
Elkezdődött a madarak költési időszaka, ne bolygassuk a fákat és bokrokat
A fák és bokrok gyérítését az őszi-téli időszakra ütemezzük.
Olvasói sztorik