Virágzó vidékünk

Rejtélyes madarak után kutattak a magyarok Moldovában

Wikimedia.com
Wikimedia.com
A rövid távon vonuló fülemülesitke csak a legjobb minőségű helyeken fészkel.

A fülemülesitke, vagy röviden sitke, különleges madár. Legnagyobb számban a Kárpát-medencében, közelebbről a Fertő tónál, annak is magyarországi vizein fészkel: az egész tavon 8 ezer, a magyar oldalon 5 ezer pár. Gyönyörű az éneke: a nádiposzátákhoz tartozó faj hangja a fülemüléhez hasonló, így kapta a nevét.

Kapcsolódó
Ritka madárvendég tette tiszteletét a Kiskunságban
Ez a faj a közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppéken fészkel.

Egy expedíció most először eljutott a Duna-deltába, hogy felkutassa és meggyűrűzze a veszélyeztetett fülemülesitke példányait, írta meg a kisalfold.hu.

A győrsági madarász-biológus Győrig Előd is az expedíció tagja volt, egy hétig sátorozott Moldova déli részén.

A nádi énekesmadár jelzőfaj, ugyanis csak a legjobb minőségű nádasokban fészkel, vagyis ahol megtalálható, az jó minőségű élőhely. A nádiposzáták közül a fülemülesitke az egyedüli, amelyik rövid távú vonuló, vagyis nem Afrikában tölti a telet, hanem a mediterrán térségben

– mondta el Győrig Előd győrsági madarász-biológus.

A sitke veszélyeztetett, mert a populáció egy része téli­re a kontinens déli, tengerparti lagúnáihoz vonul, márpedig ezek jó része éppen üdülőhelyek közelében található. Élőhelyeit egyre többször számolják fel és válnak üdülési beruházások helyszínei­vé, a nádasok helyén szállodák nőnek ki a földből, vagy lecsapolják őket, esetleg feltöltik, legeltetnek az új területeken, mandarinültetvények foglalják el a földet. Olykor a tengerrel érkező szemét önti el élőhelyeit.

Wikimedia.com

Az énekesmadár életmódja rejtőzködő. A nádasok mélyén, megközelíthetetlen helyen fészkel, nehéz rábukkanni. A madarászok húsz éve térképezik fel az állományt, az első expedíciókat a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület vezette a balkáni országokba.

A Kárpát-medencei állományról már sokat tudunk, viszont a másik nagy populációról, a Fekete-tenger mellékiről szinte semmit, pedig madaraink többsége ott fészkel télen. Moldovában alig tíz madarász ténykedik, gyűrűzés sincs. Ezért volt fontos a mostani út. Egy hétig sátoroztunk a Moldova déli részén elterülő, Ukrajnával határos Cahul-tó partján. A nádasban felállítottunk tíz hálót, a befogott sitkéket pedig meggyűrűztük. Reményeink szerint a most meggyűrűzött példányokat Görögországban, Albániában visszafogják, így sokat megtudunk ezekről a rejtélyesen élő madarakról

– nyilatkozta Győrig Előd.

Kapcsolódó
Drasztikusan csökken a madarak száma
Csak az amerikai kontinensről 3 milliárd madár tűnt el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik