Virágzó vidékünk

Már itthon dalol az ország legszebb nádi énekesmadara

wikimedia commons
wikimedia commons
Éneke sok utánzást tartalmaz, egyes hímek a környék szinte valamennyi madarfajának strófáját képesek beleszőni énekükbe.

Megérkezett a Kis-Balaton területére hazánk egyik legszebb nádi énekesmadara, a  kékbegy, írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Elhoztuk nektek énekesmadaraink gyönyörű dalait
A teljesség igénye nélkül szedtük össze a legszebb madárdalokat.

A telet a Mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, hazánkban jellemzően áprilistól szeptemberig tartózkodnak. Az egyébként igen rejtőzködő életmódú madárfajt leginkább csak ilyenkor, a vonulásból visszatérve, március végén, április elején lehet megpillantani, illetve meghallani, amikor a hímek revírt, fészkelőterületet foglalnak, majd egy kiemelkedő pontról hangosan énekelnek.

Minapi megfigyelése is ekkor történt, amikor a nádas széléből kihallatszott dallamos hangja, és a még kora tavaszi egyszínűségből kivillant a hím gyönyörű égszínkék torok- és mellfoltja.

wikimedia commons

Éneke sok utánzást tartalmaz, egyes hímek a környék szinte valamennyi madarfajának strófáját képesek beleszőni énekükbe, amely így igen változatos. Énekükkel egyrészt jelzik a rivális kékbegy hímeknek a fészkelőterületüket, valamint így várják a tojókat, akik a hímek után érkeznek vissza a vonulásból.

A kékbegy hím nászrepülése igencsak látványos. Éneklés közben olykor a levegőbe emelkedik, majd széttárt faroktollakkal egy félkört leírva visszaszáll eredeti helyére, vagy annak közelébe.

Élőhely szempontjából főleg a füzesekben és vizenyős talajú nyíresekben, bokrokkal, vagy fákkal tarkított mocsarakban, nádas réteken, folyóártereken költ. Hazánkban halastavak, csatornák és mocsarak fákkal tarkított nádasaiban sokfelé előfordul.

A Kis-Balatonon nagy állománya található a fajnak.

Magyarországon a kékbegy (Luscinia svecica) védett, valamint az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv alapján, közösségi jelentőségű Natura 2000-es faj. Természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kapcsolódó
Divatszerűen változhat a madarak éneke
Az egyedek új dalszerkezeteket tanulnak egymástól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik