Mozaik

Tündérmesébe illő a tündérmadarak szépsége

Ausztráliában őshonosak a mi házi verebünkkel rokon énekesmadarak.

A tündérmadara sokunk számára teljesen ismeretlenek lehetnek, hiszen egy távoli földrészen, Ausztráliában őshonosak. A verébalakúak rendjébe tartoznak, vagyis a mi házi verebünk rokonai, csak barnásszürke helyett színpompás tollazattal. Színük mellett a nevük is csodát sejtet, hisz piciny tündérek ezek a kis énekesmadarak. És ha már a természetben itthon nem láthatjuk őket, gyönyörködjük bennük hála a mesteri fotóknak.

1. Tengerkék tündérmadár

Ausztrália délkeleti és délnyugati részén honos a gyönyörű kék tündérmadár. A természetes élőhelye szubtrópusi és trópusi száraz- erdők, szavannák és bokrosok, valamint mediterrán típusú bokrosok, írja a Wikipédia.

Átlagos testhossza 14 centiméter, testtömege 10 gramm. Csak a hím tollazata ilyen meseszép kék, díszes, a tojó, ahogy az a madárvilágban megszokott, az ő esetükben is szerényebb külsővel dicsekedhet, főleg barna és szürke színű. Külön érdekesség, hogy a hím tollazata visszaveri a fényt, mondhatni ezáltal kiragyog a többi tündérmadár közül.

Tengerkék tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons/Aviceda

Kis csoportokban él, amelyek 2-8 tagból állnak, és kölcsönösen tollászkodnak, így is erősítve a csapatszellemet. Egész évben védik a mintegy 4,4 hektáros területüket. Rovarokat keresnek a csoporttal táplálkozás céljából, melyeket aztán egyben lenyelnek. A magvakat sem vetik meg a többi énekesmadárhoz hasonlóan.

Lazúr tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons/benjamint444

2. Lazúr tündérmadár

Ausztrália és Tasmánia területén honos madárka, jól érzi magát a szubtrópusi és trópusi síkvidéki esőerdőkben, de a mérsékelt övi erdők és mediterrán típusú bokrosok, valamint városias környezetben, a ligetekben is megtalálható.

Fehérszárnyú tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons/Andreas Trepte
Fotó: Flickr/Heith Wilcox

3. Fehérszárnyú tündérmadár

Ez a kis szépség is a szubtrópusi és trópusi síkvidéki bokrosok, valamint a mediterrán típusú bokrosok állandó lakója, hisz nem vonuló faj. Kisebb csapatban a talajon keresgéli főleg rovarokból álló táplálékát.

Piroshátú tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons/Greg Miles

4. Piroshátú tündérmadár

Ausztrália északi és keleti részein honos. Természetes élőhelye a szubtrópusi és trópusi szavannák, fákkal tarkított nyílt részek. Fűből készült fészkét alacsony bokorra rakja. A tündérmadárfélék legkisebb tagja: átlagos testhossza 13 centiméter, ebből a farka 6 centiméter hosszú, testsúlya 5–10 gramm.

Kékbegyű tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons/Cas Liber

5. Kékbegyű tündérmadár

Ausztrália délnyugati és déli részén honos, és ahogy a többi tündérmadárfélének, úgy a kékbegyű tündérmadárnak is a szubtrópusi övezet az otthona. A trópusi száraz erdők és mediterrán típusú bokrosok állandó lakója.

Bájos tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons*Aviceda

6. Bájos tündérmadár

A természetes élőhelye szubtrópusi és trópusi síkvidéki esőerdők és mangroveerdők, valamint erősen leromlott egykori erdők. Átlagos testtömege 8-9 gramm.

Tarka tündérmadár – Fotó: Wikimedia Commons/James Niland

7. Tarka tündérmadár

Ausztrália területén honos, a természetes élőhelye szubtrópusi és trópusi száraz bokrosok és mediterrán típusú bokrosok. Átlagos testhossza 12–14 centiméter, testsúlya 8 gramm. A hím feje teteje és az arca világos kék színű, válla gesztenyebarna, szárnya barna, hasa fehér. A tojó tollazata barnás színű.

Tíz ritka és különleges madár repült be 2019-ben Magyarországra
Idén is gyönyörű madárkülönlegességeket figyelhettek meg hazánkban a madárbarátok.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Nevil Lazarus

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik