Kertünk-Portánk

Megismétlődött a madárszenzáció Kecskemétnél

Madarászkörökben szenzációt keltett tavaly júliusban, hogy Kecskemét határában, a katonai reptér mellett egy apácahantmadarat figyeltek meg, hiszen a faj előző hazai észlelése csaknem 50 éve volt. 2020. május 15-én, 10 hónap elteltével, ugyanitt újra egy felnőtt hím példányra lettek figyelmesek, vélhetően ugyanaz lehet, amely tavaly is itt volt, írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A cikkben azt írják, az apácahantmadár (Oenanthe pleschanka) Európa ritka énekesmadarai közé tartozik, az MME adatbázisa szerint hazánkban eddig mindössze hatszor rögzítették a megfigyelését (1955, 1956, 1964, 1965, 1971, 2019).

A hantmadárhoz hasonló megjelenésű madár, e két faj tojóit sokszor nagyon nehéz elkülöníteni egymástól terepen. A hímeket jellegzetes fehér fejtetejük, valamint koromfekete hát- és szárnytollaik egyértelműen elhatárolják a hantmadártól.

Főként ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része. Akárcsak a hantmadár, az apácahantmadár is a nyílt, rövid füvű területeket kedveli, de tőle eltérően inkább az 1000-2500 méter magasan fekvő köves, sziklás hegyvidéki lejtőket részesíti előnyben.

Rovarokkal, pókokkal táplálkozik, a telet Kelet-Afrikában tölti.

Kiemelt kép: Bárdos Tibor / birding.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik