Kertünk-Portánk

Madáretetőkben szedik áldozataikat télen a karvalyok

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István
Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István

Télen napi rendszerességgel látogatják a madáretetőket a karvalyok is, ahonnan azonban nem magvakat, hanem madarakat zsákmányolnak – olvastuk a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

A karvaly az alapvetően emberi tevékenységek által befolyásolt, falusi, városi élőhelyi feltételekhez alkalmazkodott állatfajok közé tartozik. Nem zavarja az emberek közelsége, nemcsak vadászik, de gyakran fészkel is a településeken.

Nyáron sokszor megfigyelhető, ahogy a kihelyezett madáritatókban iszik, fürdik, télen pedig az etetőkre járó népes énekesmadár csapatok vonzzák. Az etetőről hirtelen, nagy robajjal felröppenő madárcsapat általában egy karvaly villámgyors támadását jelzi. Ezek a kistermetű ragadozók kiválóan használják ki a terepadottságokat és gyors röptük közben is takarásban közelítik meg az etetőket, hogy meglepetésszerűen csaphassanak le. Miután elkapták zsákmányukat, azonnal elkezdik megfosztani a tollazatától.

Ennél a fajnál a tojó lényegesen nagyobb, mint a hím (mintegy 25 % a különbség). Ugyanakkor a hím a színesebb, háta kékes, palaszürke színű, míg mellkasa, hasa narancssárgás mintázattal díszített. Az ivarérett tojók felső és alsó testtájai egyaránt szürke és fehér színezetűek.

A hímek inkább kisebb madarakat – cinegéket, pintyféléket, verebeket – zsákmányolnak -, a tojók pedig rigóféléket, seregélyeket, de akár galambokat, balkáni gerléket is. Védett madarak, s annak ellenére, hogy az etetőkre érkező madarakat zsákmányolják, a természetbarát ember mégis örül a jelenlétüknek.

Kapcsolódó
Karvalyt fogtak a tyúkok Zalakoppányban
A madár berepült a pitvar ketrecébe, a gazda segített neki a kiszabadulásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik