Kertünk-Portánk

Karvalyt fogtak a tyúkok Zalakoppányban

Juhász Beáta/Facebook
Juhász Beáta/Facebook
A madár berepült a pitvar ketrecébe, a gazda segített neki a kiszabadulásban.

Megvan az a történet, mikor egy tanyán a karvaly csapdába esik a tyúkólban, a kotlósok pedig rikácsolnak a gazdának, hogy jöjjön gyorsan, mert egy hívatlan vendég költözött hozzájuk, aki ráadásul még húsevő is?

Egy zalai udvaron épp ezt a novellát írta meg egy ismeretlen szerző.

Mikor a tyúkok rikácsolnak, jeleznek, már tudom, hogy valami szokatlan történettel lehet dolguk. Volt, hogy a szomszédból keveredett át az egyik tyúk vagy épp egy macska volt az ólban. Ezért siettem megnézni mi történt, és láttam, hogy egy madár repked bent az elkerített, zárt részen. Gyorsan visszaszaladtam a telefonomért, hogy lefotózzam

– nyilatkozta a Sokszínű vidéknek Juhász Beáta, aki a Fellegajtó nyitogató / Él-elem kert nevű Facebook-oldalukra ki is posztolta az eseményt.

A hozzászólások nagy többsége karvalyra tippelt, és a fotót látva mi is úgy gondoljuk, hogy ez a kistestű ragadozó eshetett csapdába. A Wikipédia leírása alapján a karvaly főként kistestű madarakkal, verebekkel, cinkékkel táplálkozik, de kis emlősöket, egereket és rovarokat is fogyaszt.

Juhász Beáta/Facebook

A tyúkólban előfordul egér, akik előszeretettel lakmározik a madarak tápjából, valószínű a karvalyunk is egeret láthatott

– szögezte le Juhász Beáta hozzátéve, hogy alig bírta szegény madár karmait lefejteni a rácsról, úgy kapaszkodott, később a hüvelykujját is satuba szorította.

Nagyon meg lehetett rémülve, ezért nyugtatgattam, beszéltem hozzá, mikor végre ketrecen kívülre vittem, sikerült elszállnia minden sérülés nélkül

– tette hozzá.

Külön érdekessége még a történetnek, hogy madarunk nem akármilyen tanyára tévedt be.

A fiatal pár, akik a Fellegajtó nyitogató / Él-elem kert oldalt is üzemeltetik egy éve költöztek Budapestről  Zala megyébe, Zalakoppányba.

Természetközelibb életre vágytunk. Pesten éltünk, de mindketten vidékiek vagyunk eredendően. Jógával foglalkozunk, edzéssel, egészséges életmóddal, hangfürdőt is tartok tibeti hangtálakkal. Már sikerült is kialakítani egy vendégkört, és szerencsére egyre többen nyitnak felénk. Táborokat is szervezünk rendszeresen.

Megtudtuk, hogy az ifjak célja az, hogy felhívják az emberek figyelmét a természetközeli élet előnyeire, hogy milyen fontos az önellátás, az egészségmegőrzés. Nemsokára a nevük is változni fog Békés Harcos Udvar és Mozgásműhelyként lehet majd rájuk lelni a digitális univerzumban.

Amikor vadásznak
Olvasói sztorik