Kertünk-Portánk

Ilyen fotósorozatot ritkán látni: molnárfecskék munka közben

Nyul Zoltán
Nyul Zoltán
Molnárfecskék és őszapó fiókák egy csokorban. Ennél cukibb fotósorozatot ritkán látni.

Magyarországon általánosan elterjedt, városi környezetben még a füsti fecskénél is gyakrabban fordul elő. Apró rovarokkal táplálkozik, melyeket főleg a levegőben, de sokszor a házak falán fog el. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharán túl tölti.

Hazánkban a lakott területekhez kötődik. Jelentős számban fészkel a nagyvárosokban is. Kedveli a vizek közelében található településeket. Állománysűrűsége az alföldi területeken kisebb, mint a domb- és hegyvidéki részeken- olvasható a Baranya madár oldalán.

Országos állománya 100-150 000 párra tehető. Baranyában előfordulása nem egyenletes. Legnagyobb számban Pécsett és a megye kisvárosaiban fordul elő. A kisebb településeken gyakran csak néhány pár fészkel.

Fészkét épületek külső felületére, leggyakrabban a fal és a tetőzet kiszögelléseibe építi, de panelházakon, világítótesteken, sőt mozgó komphajón is megtelepszik. Legtöbbször telepesen fészkel, de magányos párok is előfordulnak. Telepes fészkelésekor, kedvező táplálkozási viszonyok esetén többszázas kolóniákat alkothat.

Félgömb alakú fészkét sárból, növényi részekből és tollakból építi. A hím és a tojó együtt hordja a fészekanyagot. Egy-egy fészket több éven keresztül is használhatnak. A megsemmisült vagy a verebek által elfoglalt fészkek helyett újat építenek a régi helyén vagy annak közelében.

A molnárfecskék egyéves korukban lesznek ivarérettek. A költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart, ez idő alatt akár kétszer-háromszor is költenek. A fészek agyagból készül és elkészítéséhez körülbelül 2500-szor kell fordulnia.

Szorgos pillanataikat örökítette meg olvasónk, Nyul Zoltán.

Galériában mutatjuk

Galéria
Nyul Zoltán

Ilyen fotósorozatot ritkán látni: molnárfecskék munka közben

Fotó megosztása:

Míg a molnárfecskék építkeznek, addig őszapóéknál már csivitelnek a fiókák. Nyul Zoltán egy  egész csicsergő hadat kattintott le Nyárlőrincen.

Az őszapó (Aegithalos caudatus) Magyarországon mindenütt elterjedt kistermetű madárfaj, mely bájos külsejével és kedves természetével, könnyen belopja magát a természetbarátok szívébe. Nagyon jó természetű, társas madár, a fiókák kirepülését követően mindig csapatban mozog. Gyakran találkozhatunk vele a madáretetőkön is más madarak, például cinegék társaságában. Remek természetét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy többszöri sikertelen költés esetén, a párok segítenek más, közelben található őszapó pár fiókáinak felnevelésében.

Az őszapó évente csak egyszer költ, de a költés meghiúsulása esetén pótköltéssel próbálkozik.

Galériában a csivitelő család apraja

Galéria
Nyul Zoltán

Ilyen fotósorozatot ritkán látni: molnárfecskék munka közben

Fotó megosztása:
Kapcsolódó
Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról
A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik