Kertünk-Portánk

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról

Pixabay
Pixabay
A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van.

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól, a folyamat megfordítása közös érdekünk. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a „fecskepelenkákat”  – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében, amt a Kemma szemlézett.

Az MME a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését az idei fecskevédelmi szezonra. Az egyesült emlékeztet arra, hogy a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van az állatoknak, például a fecskéknek és a denevéreknek.

Ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése.

A hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll

Minden fecske legalább 1 kilogramm muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben. 

Mint írják, az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, valamint az ezek mellé még március–áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember–fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető „fecskepelenkák” felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segítheti a lakosság.

Kapcsolódó
Kétszáz fészekben költenek a fecskék egy Tisza-tavi csárdában
Ősszel verebek költöznek a megüresedett fészkekbe, tavasszal pedig egy kisebb madárháborúban foglalják vissza az otthonukat a fecskék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik