Kertünk-Portánk

Természetes méhriasztó szerek otthonra

freepik.com
freepik.com
Fedezzük fel, hogyan védhetjük meg a méheket, miközben otthonunkat és kertünket is biztonságban tartjuk.

A méhek nélkülözhetetlenek. Nélkülözhetetlenek a bolygónak, és nélkülözhetetlenek a szűkebb környezetünkben, mondjuk a kertünkben is. Hasznosságukhoz kétség sem férhet, az allergiások (vagy más okok miatt) szenvedők számára azonban jobb, ha távol tartják maguktól beporzó rovarjainkat. Szerencsére vannak természetes módszerek arra, hogy a méhek számát minimalizálni tudja az otthona környezetében az, akinek erre szüksége van.

A barkácspermetektől a stratégiailag jól elhelyezett növényekig, gyógynövényekig és fűszerekig van néhány tipp, hogyan riaszthatjuk el ezeket az értékes beporzókat anélkül, hogy ártanánk nekik vagy a környezetnek, írja a treehugger.com.

freepik.com

Segítenek a házi készítésű permetek, illóolajok

Az elmúlt években egyre több kutatás mutatta ki, hogy az illóolajok természetes módon taszíthatják a méheket, mivel nem rajonganak a teafából, citromfűből, borsmentából, citrusfélékből, mentából és eukaliptuszból származó illóolajok illatáért (magukban a növények nem elrettentőek számukra). Dörzsöljük be az olajokkal a kerti bútorokat, de az olajat rongyra, vattakorongra vagy papírzsebkendőre is kenhetjük, és a kertbe vagy kültéri területre, ajtófélfákba és ablakpárkányokba helyezhetjük elriasztásképpen.

Használat előtt az illóolajokat fel kell hígítani, és soha nem szabad közvetlenül a bőrre vagy növényekre felvinni.

A fűszerek is hasznosak lehetnek

A beporzáshoz virágot kereső méhek vonzódnak az édes szagokhoz. Ezért a népi bölcsesség régóta úgy tartja, hogy az ellenkezőjét – olyan szúrós szagokat, mint a fokhagyma, a fahéj és a citromfű – tartalmazó spray-k természetesen taszítják a méheket. Egy elterjedt módszer szerint egy egész fej pörkölt fokhagymát egy szórófejes palackban kell hagyni desztillált vízzel, amit később a növényekre és azok köré permetezhetünk, hogy elnyomják a nektár szagát.

Por formájú fokhagymát és fahéjat is szórhatunk a növények tövébe. Ügyeljünk arra, hogy a szárított fűszereket soha ne közvetlenül a méhekre szórjuk.

Méheket taszító növények

freepik.com

A méhek egyes virágokat jobban preferálnak, mint másokat. Általában jobban vonzzák őket a lila, kék és sárga virágok. A méhek természetes elriasztásának egyik módja az, hogy bizonyos típusú virágokat elkerülünk, és más növényeket választunk.

Hasznos lehet az is, ha a virágos növényeket távol tartjuk a nyitott ajtóktól és ablakoktól, hiszen így csökken annak az esélye, hogy a méhek bejutnak a lakásba.

Íme néhány olyan növénytípus, amelyek kevésbé vonzzák a méheket:

Éjszaka virágzó növények
Az éjszakai beporzók, például lepkék és denevérek által beporzott növények akkor virágoznak, amikor a méhek kevésbé aktívak, így, ha ezeket ültetjük a kertbe, csökken a találkozás esélye. Ilyen például a ligetszépe, az angyaltrombita és bizonyos liliomfajták.

Piros és narancssárga virágok
Míg a méheket inkább a lila, kék és sárga virágú növények vonzzák, addig a madarakat és a pillangókat a piros, narancssárga és sárga növények. Tehát a vörös és narancssárga színben virágzó növényekre való összpontosítás jó lehet a madaraknak, és kevésbé vonzó a méhek számára.

Tompa zöld vagy barna virágú növények
A tompa zöld vagy barna virágú növényeket általában legyek, bogarak, lepkék és denevérek porozzák, és kevésbé vonzzák a méheket. Ilyenek például bizonyos szegfű-, cinnia- és hortenziafajok.

Fák és díszfüvek
A méhek általában kerülik a virág nélküli növényeket is, ami azt jelenti, hogy a nem virágzó fák, például a tölgy vagy a bürök nem vonzzák a méheket.

Egyéb módszerek a méhek távol tartására

freepik.com

Számos más módszer is létezik a méhek természetes elkerülésére. Segíthet például az öltözékünk. A világos színek, például a khaki, a bézs és a kék viselése segít a méhek természetes taszításában, csakúgy, mint a parfümök és kölnivizek kerülése, amik bizonyos esetekben a méhek számára a nektárra emlékeztethetnek.

Odafigyelhetünk a vízre is. A méhek messzire repülnek vízért, és amikor megtalálják, folyamatosan visszatérnek, gyakran nagyobb számban. Nézzünk körül, nincsenek-e szivárgó csövek vagy egyéb vízforrások, amiket javítani kell. Használaton kívül tartsuk letakarva a kisállat-vizes tálakat, és az sem árthat, ha a nyári gyerekpancsolót is takarjuk. A madáritatókba 3,8 liter vízhez adjunk pár evőkanál ecetet. Ez nem riasztja el a madarakat, de távol tartja a méheket.

Sokan esküsznek a szappanos víz rovarriasztó hatására. Méhek ellen azonban jobb, ha nem használjuk. Egyes szappanok ugyanis rovarölő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hatással vannak a növényevő rovarok idegrendszerére. Ártani pedig nem akarunk a méheknek, csupán, ha szükséges, távol tartani őket.

Kapcsolódó
Képesek felismerni a méhek az emberi arcokat is
Intelligensebbek, mint eddig gondoltuk.
Olvasói sztorik