Virágzó vidékünk

Mágnesként vonzza a méheket a bogáncs és az aggófű

Pixabay
Pixabay
Egy új tanulmány szerint kétszer is meg kellene majd gondolnia a kertészeknek, hogy milyen gyomot irtanak ki.

Az aggófű, a bogáncs és a lórum tipikusan olyan növények, melyeket a kertészek rémálmaiban növekednek csak a kertben. A Sussexi Egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy ezek a gyomok kétszer jobban vonzzák a méheket – írta meg cikkében a Dailymail.

A tudósok vizsgálatuk során a fent felsorolt három gyomnövényt és a vadvirágokat is tanulmányozták és négyszer annyi beporzó fajt regisztráltak a növényekről. Közben a Rovarok és Tápláléknövényeik Adatbázisa szerint kétszer annyi növényevő fajt vonzanak ezek a gyomok.

Dr. Nicholas Balfour, a tanulmány szerzője elmondta, hogy már számos bizonyíték áll rendelkezésre, amelyek azt mutatják, hogy a gyomok létfontosságú erőforrások a beporzók számára.

A három vizsgált gyomnövények nyitott virágai vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a beporzó fajok széles skáláját vonzzák magukhoz, és átlagosan négyszer több nektárcukrot termelnek, mint az illetékes hivatal által ajánlott rovarcsalógató növények, mint a vöröshere vagy a vad majoránna

– mondta a tudós, aki tudós kiemelte, hogy a beporzók kulcsfontosságúak a globális biodiverzitás, az ökoszisztémák ellenálló képességének megőrzésében és a mezőgazdasági termelés hatékonyságában is. Ezeknek a rovaroknak a fogyatkozása azonban komoly aggodalmakat okoz.

Kapcsolódó
10 virág, ami garantáltan méheket csal a kertbe
Az élénk színek vonzóak, ezen belül a kék, lila, sárga, fehér virágokat különösen kedvelik a méhek.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a mezőgazdasági gyomok terméskiesést okoznak, viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a viráglátogató rovarok felbecsülhetetlen értéket jelentenek

– tette hozzá a Dr. Nicholas Balfour, aki aggasztónak találta, hogy évi 10 millió fonott költ a kormány ezeknek a növényeknek az irtására.

Eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy a gyomnövényeket nem értékeljük eléggé a természetes biológiai sokféleség fenntartásában játszott szerepéért

– szögezte le a kutató.

Kapcsolódó
Méhotthonok százezreit építik meg Hollandiában
A beporzók számának 1940-es évek óta tartó csökkenését méhszállók, méhlegelők telepítésével sikerült megállítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik