Kertünk-Portánk

Írtjuk a gyomnövényeket, pedig hasznukat vehetnénk

Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket.

A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében – állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei, írta az MTI.

A doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget. Az eredmények azt mutatják, hogy egyes gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket.

Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt.

Ilyen virágmezőt ritkán látunk novemberben az országban
A mézontófű úgy döntött, hogy a hűvös őszi napokon megrázza magát Zalában.

A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményei egyértelműen egy olyan új szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül.
A szemlélet figyelembe veszi a terméshozam növelését, és közben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt is, és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik