Kertünk-Portánk

Magyarországon is megjelent a fügefák réme

pixabay
pixabay
A füge-levélbolhát 2022-ben Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós–Máriagyűdön és Hévízen észlelték először.

A füge-levélbolha (Homotoma ficus) megjelenése várható volt hazánkban, hiszen folyamatosan terjedt észak irányában. Tíz évvel ezelőtt Újvidéket is elérte,  de csak 2022-ben jelent meg először Magyarországon, ráadásul nem csak a déli határ menti területeken, hanem attól jelentős távolságra is felbukkant, olvastuk a fugesember.hu portálon.

A fügén élő füge-levélbolha jól ismert kártevője a mediterrán területeken élő és tenyésző fügéknek. A Homotomidae család, ahová ez a levélbolha is tartozik, kimondottan a fügefélékre specializálódott levélbolha család, amely tagjai elsődlegesen fügéken élnek.

A füge-levélbolha jellemzői

Maga a füge-levélbolha más hazai levélbolhákkal nem téveszthető össze, a csápja robusztus, erős és hosszú szőrökkel borított.

 

Szintén erős szőröket figyelhetünk meg az enyhén hajlított alakú elülső szárnyak erei mentén. Ráadásul a szárny szélein, az erek végein sötét, barnás foltok is láthatóak.

A lárvák aprók, zöld színűek, sokszor nagy tömegben találhatóak a füge levelének a fonákján, az erek közelében.

 

A füge-levélmollyal szemben a faj kártétele nem feltűnő, nem rág, és nem sző hálót, a szívogatása nem okoz látható kárképet.

Hazánkban a füge-levélbolha 2022-ben Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós–Máriagyűdön és Hévízen élő fügebokrokról került elő, de feltételeznünk kell, hogy a későbbiekben – a füge-levélmolyhoz hasonlóan – az egész ország területén elterjedhet.

Ennek okán nem is feltétlen igényelne növényvédelmet a füge, amíg nincs túl nagy mennyiségben jelen. Azonban mint az a levéltetveknél is lenni szokott, ha nem kezeljük idejében, akkor hatalmas mértékben képes elszaporodni, és utána már sokkal nehezebb a védelem.

Védekezés

Bármilyen levéltetvek, illetve levélbolhák elleni permetszer hatásos ellenük. Mindenképpen érdemes lenne felszívódó + kontakt szer egyidejű kijuttatása.

 

Ilyen szerek például a Mospilan 20 SG és a Lamdex Extra. Ezeket egy permetezőtankba kell elkeverni és együtt kijuttatni. Ha szükséges, két hét múlva a kezelést meg lehet ismételni.

Ugyanakkor a füge esetében hivatalosan nincs engedélyezett és vizsgált permetszer, így nem lehet tudni, pontosan mennyi idő alatt bontja le a növény a permetszert.

 

Ezért az érési időben és az azt megelőző három-négy hétben nem szerencsés permetezni – ha enni is szeretnénk a fügéből.

Medve Zsolt, a “Farmosi fügés ember” most szeretné feltérképezni, hogy az ország mely részein jelent már meg a füge-levélbolha. Ezért arra kéri a fügefákkal, fügebokrokkal rendelkezőket, hogy aki találkozik ezzel a kártevővel, az fotózza le, és írjon egy e-mailt a fugesember@gmail. com címre, csatolja hozzá a képeket és nevezze meg a települést, ahol a fertőzött növényt találta, segítve ezzel feltérképezni a füge-levélbolha haza elterjedését.

Kapcsolódó
Így csalható tőrbe a kertek réme, a dióburok-fúrólégy
Hazánkban 2011 őszén azonosították első ízben Sopron környékén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik