Virágzó vidékünk

Mi a teendő, ha kertünkben zöld marad a füge?

pixabay.com
pixabay.com
Több módszert is kipróbálhatunk.

Védett zugokban, melegebb helyeken hazánkban is sokan nevelnek fügét. Sokszor azonban hiába hoz gyümölcsöket, azoknak már nincs idejük beérni, és a fa tele marad kicsi, kemény zöld gyümölcsökkel.

A fügék akkor érnek be, ha etilén gáz éri őket, amit természetes körülmények között maga a gyümölcs termel. Más utóérő gyümölcsökkel ellentétben, a fügére csak akkor hat az etiléngáz, ha már a késői fejlődési stádiumban van. Vagyis az a gyümölcs, amelyiknél már megkezdődött az érés, akár a szobában is utóérik, a puha gyümölcs szedés után édesebbé válik pár nap alatt, papíron kiterítve. De a kemény, zöld fügénél nem számíthatunk utóérésre, írja a hobbikert.hu.

Kapcsolódó
Így tegyük el télre a virághagymákat
Megfelelő teleltetés után jövőre is gyönyörködhetünk a virágainkban.

Mit tehetünk azért, hogy beérjen a gyümölcs?

Csipkedjük le a hajtásokat

A fügefa az új hajtások végén hozza a terméseket. A csipkedést akkor érdemes elvégezni, amikor megjelennek az első levelek tavasszal. Ez a fajta csipkedés nem azt jelenti, hogy az egész hajtást lenyisszantjuk, hanem megkeressük a zöld, hajlékony új hajtásokat, és a felső leveles részt levágjuk úgy, hogy 5 leveles ág maradjon a növényen.

A szezonban később is alkalmazhatjuk ezt az eljárást. Így kevesebb füge marad a növényen, aminek beérlelésére energiát kell fordítani.

Csökkentsük a fügék számát

Ha nyár közepén egyértelművé válik, hogy túl sok a termés, és nem biztos, hogy beérnek, ajánlatos megritkítani őket, hogy a növény a kevesebb gyümölcs érlelésére fordítsa az energiáját. Érdemes ilyenkor a legkisebb, legzöldebb fügéket leszedni, és esélyt adni a nagyobbaknak.

Olajozzuk be a fügéket!

A fügék beérését segíthetjük úgy is, ha egy kis olajjal megkenjük őket. Ehhez némi olívaolajra lesz szükség, amivel le kell kenni a füge alsó felén (szárral szemben lévő rész) lévő kis pötty környékét. Ezzel megakadályozzuk az etiléngáz elillanását és gyorsabb érésre ösztönözzük a növényt.

Ilyen módon kezelve akár 2 nap alatt is beérhetnek a gyümölcsök, természetesen csak akkor, ha már amúgy is megindult az érési folyamat. A teljesen éretlen gyümölcsnél viszont akár lehullást is okozhat a módszer.

Zacskós banán módszer

A fügének minimum 15 °C-os átlagos napi hőmérsékletre van szüksége az éréshez – ha ennél hidegebb van, a fa nyugvó állapotba kerül. Ha látjuk, hogy hideg idő közeledik, szedjük le a fügéket és tegyük őket egy papírzacskóba, egy banánnal együtt. A banán nagy mennyiségben termel etiléngázt, így segíti a füge érését (amennyiben már megkezdődött az érési folyamat).

Kapcsolódó
5+1 praktika a csodálatos kertért
Az idilli kép a kánikulában pár nap alatt teljesen elmúlhat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik