Életmód

A gyümölcs, amit minden nőnek fogyasztani kellene

pixabay.com
pixabay.com
A vashiányon túl számos más egészségügyi problémára megoldás.

A nők körében a leggyakoribb hiányállapot a vashiány, amely fáradtsággal, levertséggel, erőtlenséggel jár együtt. Sokan patikában kapható vitaminokat, étrendkiegészítőket szednek ellene, pedig a természet patikájában is található kiváló vasforrás.

A szeder nyersen fogyasztva is remek ellenszer, de 1 kiló összezúzott szederhez 20 deka cukrot adva, és az elegyet lefedve, 16-22 fokos helyen lassan, 30-60 nap alatt megerjesztve természetes vasbort is készíthetünk belőle, amit naponta 1-2 teáskanálnyi mennyiségben érdemes fogyasztani, írja a Diéta és Fitnesz.

Kapcsolódó
Vadan és szelíden is egészségőr a gesztenye
A vadgesztenye valamely része számos gyógyhatású krémben és balzsamban is megtalálható.

De a szedernek számos más jótékony hatása is van, ami miatt érdemes fogyasztani:

Kiváló antioxidáns forrás
Magas antioxidáns tartalma (különösen az antocián nevű vegyületekben bővelkedik) védi az ereket, és a ráncokért, valamint a sejtek öregedéséért felelős szabad gyökök hatásával is felveszi a harcot. A szeder fogyasztása sok, életveszélyes betegség ellen segíthet, ennek köszönhető a daganatok megelőzésében betöltött szerepe is. Az agyműködést is segíti, hála a polifenol összetevőknek, amik védik az agyat az öregedéssel járó folyamatoktól, mint amilyen a memóriazavar.

pixabay.com

Gyulladáscsökkentő
A szeder több kutatás szerint erőteljes gyulladáscsökkentő. Ez többek között a gyomorfekély ellen is segíthet védelmet nyújtani.

Remek vitaminforrás
A szeder sok C-vitamint tartalmaz, ami antioxidáns hatású, de a mellékvesét is védi a stressz következményeitől. Ugyanakkor a C-vitamin a kollagéntermelést is serkenti a szervezetben, így a bőrünk is fiatal marad a sok szedertől.

Antibakteriális hatása számos fertőzés ellen nyújt védelmet, mangán-tartalma pedig az agy optimális működését segíti, de a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik.

A szeder remek rostforrás, ezzel a szervezet méregtelenítő folyamatait támogatja, de a vércukorszint egyenletesen tartását is segíti, sőt, a fogyókúrában is hasznos segítőtárs. A-vitamin tartalma az egészséges immunrendszer egyik kiváló támogatója.

Kapcsolódó
10 érvünk van, miért fogyasszunk minden nap brokkolit
Hogy csak egyet említsünk, gazdag nélkülözhetetlen tápanyagokban.
Olvasói sztorik