Kertünk-Portánk

Támadnak a betolakodók – íme a legjobb házi praktikák legyek, hangyák ellen

pixabay.com
pixabay.com
Vegyszerek nélkül is sikerülhet az irtás.

Ahogy jön a jó idő egyre többet vannak nyitva az ajtók, ablakok. Bárhogyan is védekezünk, ezzel együtt jár, hogy előbb-utóbb a betolakodók is megjelennek: idegesítő módon zümmögnek a legyek, masíroznak a hangyák.

Mit lehet tenni ellenük? Az edenkert.hu segítségével összegyűjtöttünk néhány jól bevált házi praktikát:

Trükkök legyek ellen:
Idegesítőek, zavaróak, és nincs a lakásban helyük, ebben egyetért mindenki, a legyek ellen bevetett módszerekben azonban mindenki másra esküszik. Van, aki a légycsapóra, más az aeroszolos légyirtókra, vagy a falról lelógó ragacsra mondja, hogy beválik.

Jó ötlet lehet az is, ha kereszthuzattal próbálkozunk, hiszen a legyek nemcsak könnyebben találnak ki a szabadba a tárvanyitott ablakon keresztül, hanem a légáramlat is segíti őket a kijárat megtalálásában. Lehet próbálkozni a babérolajjal is, ezt ugyanis ki nem állhatják a legyek.

Tegyünk néhány cseppet vízzel teli tányérokba, majd helyezzük őket a lakás különböző pontjaira. A babérillat hatására a résnyire nyitott ablakon keresztül menekülnek ki a rovarok. Az ablakban növő bazsalikom, esetleg paradicsom illata is távozásra készteti a legyeket. Ezekből egy csokornyi is jó lehet riasztónak: tegyünk belőlük az ablakba, de ügyeljünk rá, hogy rendszeresen cseréljük őket, ha elszáradtak. A csalán is beválhat.

A levendulából frissen kötött csokor is kiváló légyriasztó.

pixabay.com

Trükkök hangyák ellen:
A hangyák gyakorlatilag bárhol képesek megjelenni. Nem akadály előttük több emelet sem.

Nem zavarnak sok vizet, csupán mászkálnak itt-ott, és fogyasztanak ezt-azt kedvük szerint. Ki lehet írtani őket vegyszerrel, ám ha ezeket szívesebben elkerülnénk, vannak vegyszermentes praktikák.

Például készítsünk sűrű cukoroldatot, mártsunk bele szivacsdarabkákat, majd helyezzük ezeket a hangyák vonulásának útjába. Mivel a hangyák igencsak édesszájúak, nem fognak tudni lemondani a cukor élvezetéről – és a szivacstól sem tudnak majd megszabadulni.

A cukorral ellentétben a fokhagymát kerülik a hangyák, ezért könnyen távol tarthatjuk őket a lakástól, ha azokba a lyukakba teszünk egy kevés fokhagymát, ahonnan a leggyakrabban elő szoktak bújni. Hasonlóan irtóznak a zsályától is, ám ez legfőképpen a vöröshangyák esetében hatásos

– áll a közleményben.

Használhat még némi szódabikarbóna vagy sütőpor, esetleg só is. Szórjunk belőle minden olyan résbe vagy lyukba, ahol valaha is megjelentek a betolakodók. Az ecet és a citrom is hatásos lehet a hangyák elleni harcban, ezzekkel érdemes átmosni a rovarok által látogatott helyeket.

Vegyszerek helyett tehát hatékony házi praktikákkal is védekezhetünk, és a házunk hamarosan betolakodómentessé válik.

Kapcsolódó
Ennyi hangya jut egy emberre a Földön
Német kutatók számolták ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik