Kertünk-Portánk

Ezen a héten lehetőleg kerüljük a fűnyírást

pixabay
pixabay
Mielőtt a nagy melegben a fűnyírónkhoz nyúlnánk, hallgassunk a szakértőkre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heti előrejelzése szerint az előttünk álló napokban szó szerint berobban a nyár,  egyre intenzívebbé válik a szubtrópusi eredetű légtömeg beáramlása. A hét közepén már szinte országos kánikula várható a sok napsütés mellett  záporok, zivatarok kevés helyen várhatók. Mondhatjuk, hogy tökéletes idő lesz a kertészkedéshez.

Mielőtt azonban a fűnyírónkhoz nyúlnának hallgassunk a szakértőkre, akik azt javasolják, hogy

nagy melegben kerüljük a gyepnyírást.

Az extrém hőség gyorsan tönkreteheti az egészséges pázsitot, így bármennyire is csábító lehet a mostani nyári időben fűnyíró után nyúlni, nyírás előtt adjunk lehetőséget a fűnek, hogy magához térjen a hőségből és az esetleges szárazságtól.

Várjuk meg a hűvösebb hőmérsékletet, és ha lehetséges, a csapadékot. Amikor a fűszálak nem kapnak elegendő vizet, elkezdenek száradni. Ha ilyenkor próbáljuk a hosszát rövidíteni, nyírni, akkor könnyen tarló lehet a füves területünkből. Éppen ezért szerencsésebb, ha eső után nyírjuk a füvet vagy  gyakori öntözéssel pótoljuk a vizet.

Az elkövetkező napok száraz és meleg időjárása miatt érdemes inkább az öntözésre fókuszálni, mint a nyírásra. Ideális esetben a kertészek kora reggel öntöznek, még a nagy hőség előtt.  A fű öntözésekor próbáljuk meg átitatni a talajt, hiszen nem a fűszálak permetezése a cél. Ne aggódjunk a pázsit túlöntözése miatt, mert meleg időben ez szinte lehetetlen.

pixabay

Amennyiben csak erre a hétre tudjuk időzíteni a fűnyírást, a következőkre figyeljünk:

  • Mivel nyáron a fű lassabban nő, és a tűző nap miatt jó, ha a szálak egy kis árnyékot vetnek egymásnak, érdemes azokat az általában ideális 6-8 centinél hosszabbra hagyni. Ilyenkor eltelhet két hét a nyírások között, száraz időszakban pedig pár nappal több is.
  • A késődélután a legalkalmasabb a nyírásra, mert akkorra a reggeli harmat is elillan a szálakról, és a fű tökéletesen száraz lehet.
  • Minden alkalommal figyeljünk a levágott rész hosszára: fontos, hogy soha ne haladja meg az összfűhossz 1/3 részét. A túl rövidre nyírt növényben nitrogénhiány jelentkezik, nem beszélve arról, hogy a tűző naptól könnyen megsárgulhat.
  • Meghatározó a fűnyíró állapota. Ha a pengék már nem élesek, a gép inkább roncsolja a szálakat ahelyett, hogy elnyesné. Érdemes azt teljeskörűen, rendszeresen, szakszerűen átvizsgáltatni.
Kapcsolódó
Szerencsés választás a lóheréből kialakított pázsit
A lóhere olcsó, könnyen kezelhető választás a zöld gyepre vágyóknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik