Kertünk-Portánk

A gyepszellőztetés a szép zöld pázsit titka

Unsplash
Unsplash
Segítsük levegőhöz jutni a füvünket!

A gyepszellőztetés egy fontos és hatékony módszer a gyepápolásban, amely segít abban, hogy a gyepünk egészséges és szép legyen. Lényege, hogy kisebb lyukakat fúrunk a talajba, amelyek segítenek a levegőnek, a víznek és a tápanyagoknak a gyökérzónába jutásában, és ezáltal elősegítik a gyökérnövekedést és a gyep egészségének megőrzését, javítását.

A gyepszellőztetés előnyei

  • Javítja a gyep oxigénellátását, ami létfontosságú a gyökér növekedéséhez és az egészséges növény fejlődéséhez.
  • Segít a víz elvezetésében, ami különösen fontos az esős időszakokban, amikor a víz felhalmozódik a gyepen, és az elvezetése hiányában károsíthatja a növényeket.
  • Javítja a talaj szerkezetét és a vízáteresztő képességét, ami elősegíti a tápanyagok felszívódását a gyökerek által.

Így érdemes végezni a gyepszellőztetést

A gyepszellőztetés kézi és gépi eszközzel végezhető.

A kézi gyepszellőztetők között vannak dugós és tüskés eszközök, de akár egy vasvillát is bevethetünk kisebb területen.

Nagyobb területen már célszerűbb gépeket alkalmazni, melyekkel hatékonyan és gyorsan lehet elvégezni a feladatot.

A gyepszellőztetést évente 5-6 alkalommal, általában tavasszal – április végén vagy május elején – és ősszel végzik el, amikor a gyep növekedése a legintenzívebb. Azonban, ha a gyep túl sűrű és a víz nem tud könnyen átfolyni rajta, akkor az év bármely időszakában szükség lehet a gyepszellőztetésre.

A gyepszellőztetés megkezdése előtt nyírjuk le a füvet egészen rövidre. Ha nagyon tömör a talaj vagy még soha nem szellőztettük a gyepet, akkor többször is átmehetünk a felületen, egymásra merőleges irányban is.

Ezután öntözzük meg alaposan, célszerű tápanyagban gazdag oldatokat is használni. Az újonnan szellőztetett gyepet a következő hetekben 2-3 naponta locsoljuk, tartsuk azt mindig nedvesen, hogy ezáltal elősegítsük a csírázást.

Bár szép gyepre vágyunk, a szellőztetés után sajnos még nem az következik, sőt, valószínűleg, csúnyább lesz az eredmény, mint korábban. De 2-3 hét múlva szebb lesz, mint valaha.

Kapcsolódó
Így lehet kevesebb fűnyírással megúszni a nyarat
Mindenki szép zöld gyepre vágyik a kertjében, de a fűnyírással járó munkáról már szívesen lemondanánk. Elkerülni ugyan nem lehet, de ritkítani az alkalmakon igen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik