Mozaik

Kalákában mertek ki 256 vödör vizet fák öntözésére a Tiszából

Szolnoki ZöldErő/Facebook
Szolnoki ZöldErő/Facebook
Sokan segítettek a szolnoki önkéntesek kánikulai akciójában.

A hosszú szárazság miatt minden szomjazik. Ezen próbáltak segíteni azok az önkéntesek, akik a szolnoki ZöldErő felhívására részt vettek a második alkalommal megszervezett öntözési akcióban, tudtuk meg a Szolnok TV weboldaláról.

Kapcsolódó
Sorra száradnak ki a kisebb patakok és tavak
A jelenlegi nyári meleg az állóvizek tekintetében kedvezőtlen változásokat eredményezhet, a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.

A szolnoki ZöldErő a rekkenő hőségben arra kérte az önkénteseket, fogjanak vödröket, és tartsanak velük. A lelkes tenni akarók a tiszaligeti fákat és cserjéket locsolták meg. Mintegy 256 vödörnyi vizet mértek ki a Tiszából.

Szélsőséges az időjárás. Csak úgy lehet túlélni, ha figyelünk és egyből alkalmazkodunk a változáshoz. Sorra hallani, hol van vízprobléma szerte az országban és Világban. Évek óta szárazság van. Nagyon kellene már a tavaszi áradásokat hasznosítani: újra vízzel borítani az egykori folyómedreket, mélyen fekvő területeket, csatornákat és új tározókat létesíteni.
Még csak a nyár elején vagyunk, szükség lesz még öntözésre. Folytatás következik, de legközelebb 10 literesnél nagyobb vödörrel nem lehet részt venni

– írta ki közösségi oldalán a ZöldErő.

Csaknem negyvenen gyűltek össze a felhívásra, köztük volt sok új, fiatal környezetvédő is. Ők a meredek partoldalon láncot alkotva juttatták el a vizet a fákig.

A ZöldErő csoport tavaly év elején alakult, azóta több szolnoki területet megtisztítottak, madár és denevérodút is kihelyeztek, de a fecskékre is nagy figyelmet fordítanak.

Kapcsolódó
Szemkápráztató fotókon az idei tiszavirágzás
2014 óta nem volt ekkora a kérészek násza.
Olvasói sztorik