Virágzó vidékünk

Útnak indulnak, és megtisztítják a folyót a tiszai kalózok

pet kupa/Facebook
pet kupa/Facebook
Idén rekordszámú csapat nevezett a PET Kupára.

Immáron tizedik éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület, írja az ilovetiszato.hu.

A 10 éves működésük alatt a PET Kupa neve jóval túlnőtt a folyami pethajós eseményeken: határon innen és túl egész évben szervezik a folyótisztító akciókat, az ismeretterjesztő programokat és a szakmai eszmecseréket.

Kapcsolódó
Megkezdődött a sulyom kaszálása a Tisza-tavon
Idén összesen 800 hektárnyi területet mentesítenek.

Idén három versenyt hirdetett meg a Természetfilm.hu Egyesület: a III. Tisza-tavi, a X. Tiszai és a III. Bodrogi PET Kupa is megrendezésre kerül.

A III. Tisza-tavi PET Kupán június 16. és 19. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág. A verseny első napján megépített, saját készítésű tutajaikkal három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a petkalózok.

A tavi versenyek korábban a kisebb PET Kupa rendezvények közé tartoztak, míg idén a nagy érdeklődésnek engedve, 14 hajós csapat, több mint 200 lelkes résztvevőjének közreműködésére számítanak a szervezők.

A tó szennyezettségi állapotát tavasszal alaposan felmérték a PET Kupa folyómentői. Az önkéntesek munkájára nagy szükség lesz, hiszen a folyómentők 50 különböző szennyezettségű helyszínt, köztük jónéhány súlyosan szennyezett petbányát detektáltak, az eredmények a tisztatisztatérkép.hu oldalon követhetőek nyomon. A térkép a nemzetközileg népszerű, TrashOut hulladéktérképező applikáció adatait jeleníti meg, nemcsak a térségről, hanem a forrásvidéktől egészen a torkolatig mutatja a Tisza és mellékfolyóinak hulladékhelyzetét.

A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, – kb. 60%-a – újrahasznosul

– áll a közleményben.

pet kupa/facebook

Várják az érdeklődőket!

A hajóépítő napot követően június 17-én pénteken fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek.  A rendezvényt a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják, akik a kezdetek óta ügyelnek a petkalózok épségére.

A szervezők a programokon várják azokat a helybélieket, akik találkozni szeretnének a petkalózokkal, betekintenének a tábori életbe és érdeklődnek a Tisza elővilágát bemutató játékok iránt.

A versenyt záró eredményhirdetésre és díjátadóra a Tiszanána-Dinnyéshát Kikötőben, június 19-én vasárnap 15:30-tól kerül sor.

Induló csapatok (hajók): 
CsiPET Csapat, Decathlon, DHL Clean Up Hungary, ERSTE Green, Ex Ante, KALL Ingredients, KÖTIVIZIG, Magyar Bankholding, Pelikánok (Gödöllői Waldorf Iskola), Porontyok, Prezi, TiszaiJAK, Zábrák, PETagógusok (nemzetközi csapat), valamint az M.V. PETényi anyahajó

Kapcsolódó
Tutaján él és a Bodrogot tisztítja az önkéntes ökoharcos
Tavaly feladta a munkahelyét, és támogatásokból élve fél éven keresztül gyűjtötte a hulladékot a Tisza mentén. Most a Bodrogra költözött.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik