Virágzó vidékünk

Európai ritkaság a Tisza ember alkotta szigete

youtube/fodor lászló
youtube/fodor lászló
Ha madártávlatból nézzük, jellegzetes háromszög alakú forma tárul elénk.

Amikor 1961-ben a második tiszai vízlépcső megépítése mellett döntöttek, le kellett vágni a korábban Tiszaörvény és Tiszaszőlős között megmaradt két kanyarulatot, mert azok lelassították volna a víz folyását, így fennállt a feltöltődés veszélye.

A levágás és az új meder kialakítása után rövidebb és gyorsabb lett a folyó. A régi medret meghagyták, ennek köszönhetően két ág keletkezett: egy keskenyebb és egy szélesebb, a majd 31 hektáros területet pedig körbevette a víz, kialakítva Európa legnagyobb síkvízi mesterséges szigetét, az Aranyosi szigetet.

Ha madártávlatból nézzük, jellegzetes háromszög alakú forma tárul elénk. Átlagos vízállás esetén ez a terület szigetként emelkedik ki a folyó közepén.

Az elmúlt évtizedekben a természet itt is bizonyította erejét, gazdag flóra és fauna alakult ki az Aranyosi szigeten. Napjainkban sűrű erdő borítja az egykori árteret, fészkelőhelyet ad az úszó és gázló madaraknak, a tiszta, oxigéndús víz kiváló életteret biztosít a tiszai halaknak is.

A sziget a folyón és az V. öblítő csatornán közelíthető meg csónakkal. Nyáron, ha az aljnövényzet engedi, érdemes egy rövid sétát tenni, ám ha nem kötünk ki, mindenképp érdemes megállni, és megfigyelni, milyen különleges ez az ember alkotta szigetecske.

Kapcsolódó
Csodás külsőbe öltözött a Tisza ikonikus hídja
Az Abádszalók és Kisköre közötti Tisza-híd a harmadik leghosszabb vasúti híd Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik