Életmód

Idén a Tisza-tó lehet a bringások kedvenc úti célja

mtva/bizományosi/oláh tibor
mtva/bizományosi/oláh tibor
Rengeteg látnivaló és izgalmas programok várják a kerékpáros turistákat.

Gyönyörű, természetközeli táj, tökéletes minőségű, autóktól elzárt kerékpárút, egyedi látnivalók, helyi gasztronómiai különlegességek. A Tisza-tó ezeknek és a 2020-ban átadott új hidaknak köszönhetően néhány év alatt a magyar kerékpárosok egyik kedvenc úti céljává vált.

Kapcsolódó
Élet a Tisza-tavon: film készül az ember alkotta paradicsomról
Közösen forgat három ismert természetfilmes, a siker borítékolható.

A térség fejlődése azonban nem állt meg, 2022-ben is számos újdonság, többek között új túraútvonalak, részletes útikönyv és térkép, valamint nagyobb kapacitású kerékpárszállító-vonatok várják a kirándulókat.

Évről évre több a kerékpáros

A forgalomszámlálási mutatók évről évre 20% körüli növekedést mutatnak a Tisza-tó kerékpáros adataiban. Aki nem ismeri ezt a varázslatos vidékét, abban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért is mennek oda olyan sokan, ha még mindig ott van a sokkal népszerűbb Balaton? A Tisza-tó teljesen más kávéház, mint a magyar tenger, és pont ebben rejlik a vonzereje. A 205 kilométerhez képest csak 65 kilométeres a kör, ráadásul semmi szintkülönbség nincs benne, így lényegében bárki képes körbetekerni a tavat 1-2 nap alatt.

Ráadásul az aszfalt mindenhol szinte tökéletes, 2020-ban pedig az ország talán leglátványosabb kerékpáros fejlesztéseként elkészültek a folyó fölött átívelő hidak, így végig autóktól elzárva lehet tekerni.

Különleges élményt nyújt a térség

A Tisza-tó első ránézésre nem hemzseg úgy a látnivalóktól, mint a Balaton, de sokak számára pont ettől nyújt különleges élményt a térség. A települések között zavartalanul élvezhetjük a tájat, nyulak, gémek és szarvasok társaságában szelhetjük az ártéri töltéseket. A Tisza-tó körbetekerése sokkal természetközelibb és elmélyültebb kikapcsolódást nyújt, mint más hazai tókerülő túra. Viszont azért annyira nagyítóval sem kell keresni az érdekességeket az út mentén.

Kapcsolódó
Népszerű a víz alatti világ a Tisza-tavi Ökocentrumban
Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszere nagyon népszerű.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, ahol a Tisza tó élővilágát ismerhetik meg a látogatók. Az épület egyben kilátó is, de igazi kilátóból is egyre több található a Tisza-tónál. 2021-ben Kiskörén a szárazföldön, míg a Poroszlói-medencében vízre is épült kilátó. Utóbbi a közönségszavazatok alapján el is nyerte az Év Kilátója díjat.

A térség fellendülése a szolgáltatók mennyiségében és minőségében is meglátszik, így szinte már nem létezik strand kerékpárkölcsönző nélkül. Az éttermek több helyen is a kerékpárút tőszomszédságába épültek, és a helyi specialitások is kezdenek kiemelkedni az országos átlagszínvonalból. A különféle halételek mellett kifejezetten a tájegység különlegessége a sulyom csokoládé és a sulyom pálinka.

Iránytű a helyi érdekességekhez – Tisza-tó útikönyv

A felsorolt érdekességek mind csak ízelítők a Tisza-tó különleges világából. Annak érdekében, hogy a látogatók minél felkészültebben érkezzenek a tóhoz, helyi lokálpatrióták közreműködésével olyan könyv készült, amely minden igazán érdekes látnivalót, szolgáltatót részletez.

Kapcsolódó
A Tisza-tóban magasodik az év kilátója
A különleges építményt 2021-ben adták át.

Ugyanakkor nem feledkezik meg a tájegység történelméről, valamint az állat- és növényvilágáról sem. A Tisza-tó útikönyvből egy részletes papír alapú könyv sem maradt ki, ami tartalmazza a kerékpáros útvonalakat is. A Kovács Janka, Kücsön Gyula és Ljasuk Dimitry fémjelezte Tisza-tó útikönyv elérhető a tiszatoutikonyv.hu weboldalon és az Aktív Magyarország webshopjában.

Mi a helyzet a közlekedéssel?

A Tisza-tóra egyre könnyebb lejutni azoknak is, akik magukkal vinnék a kerékpárjukat. A MÁV-START évről évre fejleszti a Tisza-tavi kerékpáros szolgáltatását, 2021-ben már külön kerékpárszállító-kocsikkal megtoldott expresszvonatok közlekedtek a főszezonban, és ez 2022-ben sem lesz másként.

Közvetlen járat indul a Keleti pályaudvar és Tiszafüred között március 12-től május 22-éig hétvégén és ünnepnapokon, majd nyár végéig naponta. Az összesen 63 kerékpár szállítására alkalmas Tisza-tó expresszben mutatkozik be a korábbi Bmx típusú kocsiból átalakított Bdmpee kocsi, amiben már 24 bicikli helyezhető el biztonságosan.

A Tisza-tó expressz 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:12-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:49-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre.

Kapcsolódó
Lenyűgöző drónvideó készült az ezerarcú Tisza-tóról
Káprázatos a felhők alól a látvány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik