Mozaik

Fotósorozaton, ahogy az utolsó csepp vízért érkeznek az állatok a Bükk erdeiben

A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben, közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

A bemutatott képsorozat egy közepes patak kiszáradásának végső, bő egy hónapos fázisát mutatja be május végétől június végéig.

A poszt szerint az állatok az utolsó csepp vízért érkeztek az érintett patakhoz. A helyzet valószínűleg azóta sem lett jobb, az elmúlt egy héten ugyanis a rendkívüli kánikula mellett brutális erdőtűz is tombolt a Bükkben.

A felvételek jól mutatják, hogy a rendkívüli szárazság a teljes állatvilágot érinti. A patakot az őzektől a vaddisznókon, a mókusokon, a görényeken és a madarakon át egészen a rókákig rengeteg állat felkereste.

Alább egy válogatást láthatsz a közzétett képekből (a fotóra kattintva galéria nyílik), az összes webkamerás felvételt pedig itt tudod megtekinteni a Facebookon.

Galéria
Facebook / Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

Jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van. Az egész ország területén hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

Kapcsolódó
Hat hónapig tartó és forró nyarakra számíthat az emberiség
Egy tanulmány szerint félévesre nyúlhatnak az északi félteke nyarai a század végére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik