Virágzó vidékünk

Döbbenetes fotók a bükki erdőtűz pusztításáról

horváth csongor
horváth csongor
100 hektáron égett az erdő, azt sem tudni még, hogy az állatok hogyan vészelték túl a lángnyelvek pusztítását.

Mintegy száz hektárnyi területen égett a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút és Lillafüred között, mely július 1-jén, péntek délután keletkezett.

Kapcsolódó
Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az egész országra
Szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, az ózdi és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva kezdték az oltást, melyet szombaton hajnalra sikerült eloltani.

horváth csongor
horváth csongor

Heroikus volt a küzdelem, a tűz elaludt, a tűzoltók azonban folytatják a munkát, írta a Minap hírportál.

Bár az éjszakai csapadék is segítette az oltást, a lángokat csak komoly küzdelem árán sikerült megállítani: 14 járművel 44 hivatásos tűzoltó és 2 járművel 12 önkéntes fékezte meg a terjedést, mindezt többnyire kézi szerszámmal, háti permetezővel, mivel a legtöbb helyet nem lehetett a tűzoltóautókkal megközelíteni

– tájékoztatta a lapot a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

horváth csongor
horváth csongor

A kár mértéke egyelőre nem ismert. A Bükki Nemzeti Park munkatársai helyszíni szemlét tartanak, így drónnal, a levegőből is megvizsgálják majd az érintett területet. Becslések szerint 100 hektár fenyves, cserjés, bozótos égett.

horváth csongor
horváth csongor

Azt sem tudni még, hogy az állatok hogyan vészelték át az esetet, milyen pusztítást okoztak a lángnyelvek az erdei élővilágban. Mindezek megállapítása egy hosszabb folyamat része lesz.

Horváth Csongor, a Minap munkatársa a tűzvész után készített felvételein mutatja meg, milyen döbbenetes károk keletkeztek a hatalmas területen.

Íme az első légifelvételek a tűz pusztításáról

horváth csongor
horváth csongor
horváth csongor
horváth csongor
Kapcsolódó
Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben
A madarak a végletekig kitartottak, majd elrepültek, ám az oltás után egyikük gyorsan visszatért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik