Mozaik

Megzavarodtak az Afrikába tartó gólyák, tucatjával hullanak el a görögországi erdőtüzek miatt

Gokhan Balci/Anadolu Agency via Getty Images
Gokhan Balci/Anadolu Agency via Getty Images
A görögországi erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része eltévedt, megsérült vagy elpusztult - közölte egy helyi vadvédelmi szervezet.

A gólyák minden évben átszelik az Attika régiót, hogy az Athéntól nagyjából 70 kilométerre délkeletre lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, amelyek segítenek nekik átkelni a Földközi-tengeren, hogy Afrikában tölthessék a telet.

Sajnálatos módon épp az erdőtüzekkor haladtak át a területen

– mondta Maria Ganoti, az ANIMA nevű vadvédelmi egyesület elnöke. A szervezet sérült vadállatok ápolásával és rehabilitációjával foglalkozik athéni elsősegélyközpontjában.

A szakember szerint az elmúlt napokban olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezetek épületein.

Kapcsolódó
Embernagyságúra is megnőhet a világ legnagyobb gólyaféléje
Ráadásul színezete miatt nagyon impozáns madár.

Az ismeretlen városi területekre tévedt madarak egy része megzavarodott és sokuk elpusztult, miután elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütközött.

Először van dolgunk ilyen nagy számú elpusztult gólyával Athénban

– mondta Ganoti, hozzátéve, hogy a helyiek a pázsitjukról szedik össze az elhullott madarakat.

Az ANIMA központjában sok gólyát ápolnak. Amint ezek a madarak megerősödnek, visszaengedik őket a vadonba. A gólyák ugyanakkor csak egy kis hányadát teszik ki az erdőtüzeket megsínylő vad- és háziállatoknak.

Az itt lévő állatok egy része el fog pusztulni. Ha például a teknősök egy csomó füstöt belélegeznek és megégnek belülről, akkor nem lesznek képesek enni és meghalnak, és ez ellen semmit sem tehetünk

– jegyezte meg a szakember.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűzinformációs-rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik