Getty Images
Mozaik

Embernagyságúra is megnőhet a világ legnagyobb gólyaféléje

A gólyafélék családjának legnagyobb testű képviselője a nyerges gólya, mely akár több mint másfél méter magasra is megnőhet, szárnyfesztávolsága pedig megközelítheti a három métert is.

A Fekete-Afrikában elterjedt madár jellegzetessége a sárga folt a csőre felső részén, mely egyetlen más gólyán sem látható. Legközelebbi rokona a főként Délkelet-Ázsiában és Ausztrália északi részén élő feketenyakú gólya.

Getty Images

Nyerges gólyák maradványai többször is előkerültek már régészeti feltárásokkor Észak-Afrikában, ahol évezredekkel ezelőtt is előfordultak már. 4500 évvel ezelőtt Egyiptomban hieroglifákon és más alkotásokon is ábrázolták őket.

Karizmája ellenére nincs a természetvédők és kutatók figyelmének központjában, ugyanis hatalmas területen élnek, pedig ez nem egyenlő azzal, hogy állományuk stabil lenne. Populációjuk relatíve alacsony, függetlenül attól, hogy Fekete-Afrikában sok helyen megtalálhatók. Mivel a vizes élőhelyeket kedvelik, ez is szűkíti az életterüket, nagyobb csapatokat nem alkotnak soha.

Getty Images

A nyerges gólyát illető tanulmányok nagyon csekély számúak, mozgásukról és szaporodásukról is kevés információ áll rendelkezésre. Fészekalja egyetlen fehér tojásból áll. A költésben majd a fióka felnevelésében mindkét szülőmadár részt vesz.

Számukat ezer és 25 ezer közé becslik, de erre sincsen konkrét adat, mindenesetre a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a nem fenyegetett kategóriába sorolják a fajt.

Kapcsolódó
Elgázolt borzot ebédelt egy fehér gólya Bonyhádnál
Pedig általánosságban a borz nincs az étlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.