Mozaik

Szokatlanul korán gyülekeznek a gólyák az alföldi pusztán

Marik Pál
Marik Pál
A népesebb csapatok összeverődése a fehér gólyák esetében rendszerint csak július második felében figyelhető meg.

Nagyon érdekes és igen szokatlan jelenségre figyeltek fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kígyósi-pusztán. Június végén már 20-30 példányos csapatokban gyülekeztek a fehér gólyák, írja a kmnp.hu.

Kapcsolódó
Költőfalat kaptak a partifecskék és a gyurgyalagok a Kiskunságban
Az elmúlt években több hasonló partfal készült az országban.

A védett területeken június 15-től engedélyezett a kaszálás, így a hónap második felében már a Kígyósi-pusztán is voltak rövidfüvű kaszálók, a gólyák nagy örömére. Ezeket a területeket ugyanis kifejezetten kedvelik, mert bőséges táplálékot találnak rajtuk. Gyakori, hogy már a kaszálást végző traktorok nyomában megjelennek, és összeszedik a felzavart rovarokat.

Azok a példányok, amelyek költenek, általában csak kisebb számban és rövid ideig tartózkodnak a földeken, mivel fiókáik várják a táplálékot. A június utolsó napjaiban megfigyelt népes csapatok viszont órákig időztek a pusztán. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem költő példányokról, hanem úgynevezett kajtármadarakról van szó, amelyek még nem költenek.

Valószínűleg olyanok is akadnak köztük, amelyek már ivarérettek ugyan, de valamilyen oknál fogva idén sikertelen volt a költésük.

Marik Pál

A népesebb csapatok összeverődése a fehér gólyák esetében rendszerint csak július második felében figyelhető meg, amikor már a fiókáik is kirepültek. Ezért is meglepő mostani gyülekezésük.

Általában augusztus 20. tájékán kelnek útra, de az időjárás és a táplálék függvényében ennél korábban illetve később is megkezdhetik vándorútjukat afrikai telelőhelyük felé.

Kapcsolódó
Gólyák sokaságát pusztítják el az elektromos távvezetékek
Csak a Kiskunsági Nemzeti Park területén tavaly 298 madár szenvedett halálos áramütést, ebből 41 fehér gólya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik