Mozaik

Gólyák sokaságát pusztítják el az elektromos távvezetékek

Csak a Kiskunsági Nemzeti Park területén tavaly 298 madár szenvedett halálos áramütést, ebből 41 fehér gólya.

A közelmúltban egy fehér gólya kezdett fészek építésébe a Bács-Kiskun megyei Orgoványon, ám a madár rövid időn belül abbahagyta. Az ok gyorsan kiderült: a gólya tetemét néhány utcával arrébb, a nagyfeszültségű távvezeték alatt találták meg, ahol áramütésben pusztult el, írta a Petőfi Népe.

Számok, adatok

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az áramütés következtében elpusztult gólyákról és egyéb madárfajokról gyűjtik az adatokat. Ezek java része célzott terepbejárásokból származó saját gyűjtés, kisebb része származik lakossági vagy egyéb bejelentésekből. Adataik szerint 2018-ban összesen 293 madár pusztult el áramütéstől, ebből 94 fehér gólya. Tavaly 298 madár szenvedett halálos áramütést a területen, ebből 41 fehér gólya. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legutóbbi, 2018-as összesítésében 788 áramütéstől elpusztult madár, köztük 246 fehér gólya szerepel.

Az eset kapcsán a lap szakembereket kérdezett a jelenségről. Kiderült, hogy a madarakat a középfeszültségű légvezetékek veszélyeztetik áramütés szempontjából a leginkább, mert ezeken érheti halálos áramütés azokat.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén tömegesen pusztulnak védett madarak a középfeszültségű elektromos hálózaton áramütés következtében. Ezek többsége a gyakoribb fajok közül kerül ki, mint például az egerészölyv, vörös vércse, vetési varjú vagy a seregély. Akadtak azonban fokozottan védett fajok is, mint például a fehér gólya, rétisas és a parlagi sas

– mondta a portálnak Kiss Mónika, a nemzeti park sajtóreferense.

Ugyanakkor a dokumentált adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert a tervszerű terepi felmérések a légvezeték-hálózat töredékét érintik, másrészt sokszor nehéz az áramütött vagy légvezetéknek ütközött tetemek megtalálása.

Több tucat daru pusztult el a kiskunsági ködben
Felhívást adott ki a Kiskunsági Nemzeti Park.

Az országban ugyanakkor több sikeres projekt is zajlott le a vezetékek madárbaráttá átalakítására. Az áramszolgáltató például a Felső-Kiskunság túzokvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területein 35 kilométer légvezetéket váltott ki földkábellel 2017 szeptembere és 2020 januárja között. Idén a Kiskunsági Nemzeti Park területén több mint hatvan gólyafészek biztonságossá tételében működött közre az NKM Áramhálózati Kft. A munkák március végén, a gólyák visszatérte előtt befejeződtek.

Az áramszolgáltató az új hálózatait úgy építi és tervezi meg, hogy azok a madarak számára biztonságosak legyenek, a már meglévők madárbaráttá alakítására pedig évente több száz millió forintot fordít. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy még nagyon sok veszélyes szakasz vár átalakításra

– nyilatkozta a lapnak Csala Gabriella, a Nemzeti Közművek Zrt. kommunikációs munkatársa.

Kiemelt kép: Pixabay

Szinte teljesen elpusztította Aszód egyetlen gólyacsaládját az áram
Rendkívül szomorú esetről számolt be pénteken az Északi Gólyahír nevű Facebook-oldal egyik követője.
Olvasói sztorik