Virágzó vidékünk

Egytonnás gólyafészket bontottak vissza Lőrinciben

Elodázhatatlanná vált a karbantartása.

A községi könyvár szomszédságában álló, önkormányzati tulajdonú lévő, de használaton kívüli víztornyon legalább 20 éve fészkel fehér gólya. Az évek alatt hatalmas mennyiségű fészekanyag halmozódott fel a magasban, így a mintegy 2 méter magas, közel 1 tonnára becsült fészek esetében félő volt, hogy egy erősebb viharban a fészek esetleg a víztoronnyal együtt leborul, emberéletet is veszélyeztetve – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Karbantartás és nem lebontás

A visszabontás során a fészekből kiálló gallyakat lemetszik, és eltávolítotják a gólyák által beépített veszélyes anyagokat. Ilyenkor a fiókákra is veszélyt jelentő anyagokat – horgászzsinór, műanyagok, bálazsinór, rongy – is eltávolítanak.

A madarak közelgő hazatérése előtt a napokban a szakemberek a Heves-megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatvani Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak segítségével kosaras emelőből végezték a fészek visszabontását mintegy 18 méteres magasságban Lőrinciben. A munkát a nagy hideg is nehezítette, ami miatt a fészekanyag összefagyott. A karbantartás során a fiókákra esetleg veszélyt jelentő műanyagokat, bálamadzagokat is igyekeztek eltávolítani.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

EZ IS ÉRDEKELHET:

Gólyák tízezrei készülődnek útjuk folytatására
A világ egyik legjelentősebb madárvándorlási útvonalán merítenek erőt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik