Virágzó vidékünk

Új fészket rakott egy alpinista a tavasszal hazatérő gólyapárnak

A négy éve épített fészek leszakadt és megsemmisült.

Fészekrakásra adták a fejüket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Az akcióra azért volt szükség egy Bajához közeli erdőben, mert a fekete gólyák négy évvel ezelőtt épült fészkét tartó ág egy része elkorhadt, letört és a fészek megsemmisült. Ez az erdőrészlet évek óta biztonságos és nyugalmas fészkelőhelyet biztosít a gólyapárnak, így a szakemberek arra szeretnék ösztönözni a márciusban telelésből visszatérő madarakat, hogy továbbra is ott maradjanak és költsenek. Ezért látták célszerűnek az új, mesterséges fészekalap felhelyezését az egyik stabil, egészséges oldalágra.

Az új fészek mindössze 5 méter távolságra van a régitól, így a gólyák a márciusi érkezésükkor remélhetőleg elfoglalják a felkínált költőhelyet, és nem próbálkoznak majd a régi, veszélyes ágra fészket építeni. A fészek felhelyezése és megépítése alpintechnikát, valamint nem kevés ügyességet igényelt, ugyanis nem a törzs mellé helyeztük fel a műfészket, hanem egy oldalágra, amit a fekete gólyák előszeretettel választanak fészkelőhelyül – mondta Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője.

A műfészek kivitelezése Feldrihán Péter alpinista munkáját dicséri.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik