Virágzó vidékünk

Rendszeresen felkeresi a kocsmát az Ásotthalmon telelő gólya

A Kiskunsági Nemzeti Park még 2013-ban posztolt egy fotót Facebook-oldalán egy fehér gólyáról, aki évek óta Ásotthalmon tölti a teleket.

A park közösségi oldalán kedden arról számolt be, hogy a madár él és virul, és megtartotta a szokását, hogy nem repül el a többiekkel ősszel Afrikába.

A gólyát továbbra is a helyiek etetik telente, ha tartós, nagy hideg van, akkor a természetvédelmi őr visz neki apróhalat. Az állat pedig tudja, hogy vigyáznia kell magára.

És továbbra is szívesen felkeresi a helyi kocsmát, ahogy ezt az alábbi, 2011-es fotón is teszi éppen. Aki nem hiszi, járjon utána!

– írták a bejegyzéshez.

Ha minden igaz, akkor a madár már a hetedik telét tölti Ásotthalmon.

Egy látogatónk kérdezte, hogy vajon mi lehet azzal a gólyával, akiről még 2013-ban posztoltunk egy fotót azzal a szö…

Közzétette: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – 2017. december 19.

Áttelelő fehér gólyák

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldalán található egy összesítés az utóbbi évek itthon telelő fehér gólyáiról.

Érdekesség, hogy míg a 2004/2005-ös télen hat madár maradt itthon, addig – ez a legutolsó adat – a 2014/2015-ös télen 29 madár töltötte a telet hazánkban. A csúcs a 2006/2007. évi téli időszak volt, amikor 30 gólyát regisztráltak.

Ezért sem véletlen, hogy manapság is több településen találkozhatunk majd gólyával. Annak, hogy a madár nem repül Afrikába, több oka is lehet, de nagy általánosságban vagy a nem megfelelő kondíció, vagy rosszabb esetben valamilyen sérülés miatt nem kel útra a gólyacsapatok tagjaként – olvasható az MME weboldalán és a Mályi Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Hogy hogyan és mivel etethetjük ezeket a gólyákat, arról itt írtunk bővebben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik