Mozaik

Elpusztult Romániában Örs, az első magyar jeladós kígyászölyv

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület munkatársai 2017-ben először helyeztek jeladót egy kígyászölyv fiókára a Felső-Kiskunságban. A madár több ezer kilométer repülést követően első telét Szaúd-Arábiában, a másodikat pedig Dél-Szudánban töltötte. Múlt nyáron, hosszú közel-keleti bolyongást követően csak Törökországig vándorolt vissza és idén tavasszal is elidőzött Anatóliában, írja honlapján a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Végül júliusban mégis átkelt a Boszporuszon és visszatért Magyarországra, harmadéves világos tollazattal. Érdekes módon nem ejtette útba a szülő madarak territóriumát, hanem attól jóval nyugatabbra, a Hanságban telepedett le, ahol a kígyászölyv előfordulása viszonylag ritkának számít. A hátán hordozott jeladó a nyár folyamán nagy pontosságú területhasználati adatokat rögzített, amely elősegítette a kiülőhelyek és táplálkozóterületek feltérképezését.

Örs szeptember 5-én kezdte meg harmadik őszi vonulását, két nap múlva már Temesvártól délre, egy középfeszültségű oszlopon éjszakázott. Sajnos a pozícióadatok a következő napokban rendre ugyaninnen érkeztek, így a legrosszabbat sejtve értesítették a Milvus Csoport munkatársait. Nagy Attila a helyszínre érkezve megtalálta Örs tetemét és dokumentálta a veszélyes vezetéksort.

A szigeteletlen oszlopfők jelenleg is világszerte okoznak tömeges pusztulást, így sajnálatos módon az eset a vonulást érintő bármelyik országban megtörténhetett volna.

A történteket súlyosbítja, hogy a kígyászölyv magyarországi viszonylatban igen kis számban fészkel, évente egyetlen fiókát reptet és legkorábban csak öt-hat évesen válik ivaréretté, olvasható a cikkben.

Idén júliusban a szülőmadarak fészkénél egy újabb kígyászölyv fióka kapott jeladót a Felső-Kiskunságban. Bese a napokban kezdte meg első őszi vonulását és remélhetőleg szerencsésebb lesz testvérénél.

Örs és Bese útvonalát ide kattintva lehet megtekinteni.

Tájidegen fütyülőludak tévedtek az országba
Korábban 2006. augusztus 17. és október 27. között figyelték meg egy példányukat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik