Mozaik

Tájidegen fütyülőludak tévedtek az országba

Korábban 2006. augusztus 17. és október 27. között figyelték meg egy példányukat.

Naszálynál, Komárom-Esztergom megyében öt sujtásos fütyülőludat fedeztek fel a madárbarátok. A Közép-Amerika, Dél-Amerika, Afrika és India trópusi területein előforduló madárféle nálunk „tájidegen”, bár tavaknál, vizes élőhelyeken jól érzi  magát.

Hazánkban olyannyira nem megszokott a jelenléte, hogy legutóbb 2006. augusztus 17. és október 27. között figyelték meg egy példányukat a Hortobágyi-halastavaknál. Akkor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága úgy foglalt állást: kétséges, hogy a kérdéses példány valóban természetes populációból származott-e.

Íme a mostani példányokról készült videó:

Orbán Zoltán, az MME szóvivője a Sokszínű Vidéknek elmondta, hogy ezek a lúdfélék nem élnek Magyarország területén, így a mostani öt példány sem valószínű, hogy vadpopulációból származna.

Szökött madarakról lehet szó, 99 százalékos bizonyossággal állítom, még ha csak a gyűrűzött példányok esetében mondhatunk is valamit teljesen biztosra. Sok helyen tenyésztik, tartják parkokban őket, például Angliában is, és most, hogy beköszöntött a kóborlási időszak, a madarakban feléled a vándorlási ösztön, néhány ezer kilométer megtétele semmiség nekik. Talán ezért is repültek ide, hiszen a természetes élőhelyükről,  Afrikából vagy egyéb déli területekről indokolatlan lenne, hogy ide jöjjenek

– említette a szakember.

A sujtásos lúd kóborlási útvonala nem vezet át hazánkon, de ez a fajta szerencsére nem okoz gondot a természetes ökoszisztémában, ha hosszabb időre maradna, vagy szaporodni nálunk, hisz nem agresszív faj, könnyen beilleszkedik a helyi madárpopulációba.

Fotó: Youtube

Korábban ez történt a nílusi lúd esetében is, az idetévedt példányokból létrejött egy szaporodó vadállomány, ami viszont kártékony a természetes hazai madárpopulációra nézve, hisz igen agresszív madárfajról van szó.

Agresszív fészekfoglaló a hazánkban is elszaporodott nílusi lúd, sasokat, gólyákat rugdos ki a fészkükből, amiket azután elfoglal, így veszélyezteti a hazai sasállományt is. Sok országban már kilövik őket a többi madárfaj védelme érdekében

– mondta el Orbán Zoltán.

Kiemelt kép: Youtube

Húszezer daru már megérkezett a Hortobágyra
Heteken belül a százezret is meghaladhatja a számuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik