Mozaik

Agresszív nílusi lúd tévedt a Hortobágyra

Az országos számlálás során ritka madarak is látókörbe kerültek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében  novemberben lezajlott országos vadlúdszinkron során kiemelt figyelmet kapott a kis lilik és a vörösnyakú lúd mennyisége, de közben számos ritkaságra bukkantak a megfigyelésen a madárbarátok.

Mutatóba érkezett egy ritka vadlúd Tatára
Nagyon ritka kóborló, alig-alig figyelnek meg belőle 1-1 példányt.

A száraz évszaknak köszönhetően a ludakat könnyen fel lehetett mérni az akció idején. Az előzetes várakozásnak megfelelően a Hortobágyon került szem elé a legtöbb vörösnyakú lúd (1008) és kis lilik (104). Előbbiből további 213, utóbbiból plusz 11 példányt regisztráltak az ország többi jelentős vadlúd gyülekező helyein. A Hortobágyon ehhez több mint kétszázezer vadludat kellett alaposan átnézni, összegezték a tapasztalatokat a nemzeti park Facebook oldalán.

Különlegességként jegyezhették fel a rövidcsőrű lúd megjelenését, melyet a Kis-Balaton Pogányvári-vizén látott Magyari Máté, illetve a Balmazújváros melletti Nagy-szíken Kecskés József által észlelt nílusi lúd egy példányának feltűnését, mely bizonyára nem Afrikából érkezett.

Fotó: Lip Kee Yap/Wikimedia Commons

Nílusi lúd

Eredeti elterjedési területe Afrika jelentős részére kiterjedt, Dél-Angliában pedig kisebb önfenntartó állománya alakult ki. Európa más részein főleg szökött madarakat lehet megfigyelni. Nem valószínű, hogy a Magyarországon előforduló egyedek természetes állományból származnak. Elterjedt díszmadár, jól szaporodik fogságban, szökött példányok rendszeresen előfordulnak hazánkban, olykor városi környezetben is. Mivel nem őshonos madár, agresszív természete miatt pedig negatívan hathat a többi vízimadár állományára, nemkívánatos faj a hazai faunában.

Mindösszesen 475.916 vadludat figyeltek meg az országban a szinkronszámláláskor az ország különböző vadludas területein, ennek a mennyiségnek majdnem fele a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről került elő.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik