Mozaik

Van olyan fészek, ahol már hat tojást költ a gólyapár

Élő webkamerán nézhető, kikel-e majd mindegyik fióka?

A gólyabarátok határoktól függetlenül nyomon követik – a többnyire bekamerázott – fészkek életét a madarak téli telelésből történő megérkezésétől egészen a nyár végi útnak indulásukig.

Negyedszer tért vissza Dömösre röpképtelen párjához a fehér gólya
Európai viszonylatban is egyedüli a pár szerelme. Üdv itthon, madárka.

Tavasszal különösen élénk figyelem kíséri a gólyák mindennapjait. Melyik, mikor érkezik meg, mikor kezdenek költésbe a madarak, majd a fiókák növekedése és kirepülése szolgáltat rendszerese témát.

Áprilisra többségében már elfoglalták helyüket a gólyapárok, és egyre-másra kerülnek a költőhelyekre a tojások. Ezúttal az egyik gólyás Facebook-csoport szúrta ki, hogy a németországi Lindheim bekamerázott fészkében Wilhelm és Wilma hat tojást melegítenek szülői odaadással.

Rekord számú kisgólya nőtt fel egy fészekben Romániában
Tavaly Bulgáriában jegyeztek fel hasonló esetet.

A madárbarátok véleménye – a tapasztalatok szerint – megoszlik: akad, aki szerint ennyit nem tudnak kikölteni, majd felnevelni, mások úgy vélekednek: volt ilyenre példa, nem is egy, és most is bizakodni kell. Ugyanakkor az is meglehet, hogy “ösztönből” kidobnak a fészekből 1 vagy két tojást, mert ez a cselekedet sem idegen a madaraktól.

Megfigyelések szerint egyébként a gólyák csak akkor nevelnek kettőnél több fiókát, ha biztosítottnak látják a táplálásukhoz szükséges feltételt! Hát akkor reménykedjünk.

Aki az élő webkamerán követi a németországi gólyapár mindennapjait, az hamarosan megtudja, mi történik a tojásokkal a fészekben.

Kiemelt kép: YouTube

Különleges afrikai gólya érkezett a dömösi madármentőhöz
Szereti az embereket és nagyon barátságos a madárka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik