Virágzó vidékünk

Költőfalat kaptak a partifecskék és a gyurgyalagok a Kiskunságban

Puskás József
Puskás József
Az elmúlt években több hasonló partfal készült az országban.

Sikeres civil kezdeményezésnek köszönhetően 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag talált otthonra Kiskundorozsmán. A Szegeden tevékenykedő Mondolo Egyesület partifecskék és gyurgyalagok számára alakított ki partfalat egy, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetett helyszínen, külső szakértő bevonásával, írja a knp.hu.

Kapcsolódó
430 fecskefészket készített háza eresze alá a Tamásiban élő nyugdíjas
Tavaly április 8-án érkeztek meg az első fecskék Máticsékhoz.

A partifecske és a színpompás gyurgyalag is löszös, homokos magas partfalakban fészkel. Régebben a természetes fészkelőhelyeiket a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyszíneken jelentek meg.

Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

A partifecskék számára az egyik legfontosabb szempont a fészkelésnél a meredek, ragadozók által nehezen elérhető függőleges falak megléte. Ezeket a biztonságos helyeket a telepesen költő madarak évekig használják.

A maguk által vájt üregekben nevelik fel fiókáikat, ahol a paraziták is megtelepszenek és felszaporodnak, emiatt a fecskék minden évben új, friss partfalat keresnek maguknak.

Puskás József

Mivel természetes módon ma már ritkán keletkezik friss partfal, az ember által épített költőhelyeknek, partfalaknak nagy szerepe van.

Szerencsére már több településen is készültek az önkormányzatok közreműködésével homokfalak, amelyek több száz pár partifecskének és gyurgyalagnak nyújthatnak fészkelőhelyet. Többek közt Baján, Bácsalmáson, Bácsbokodon és Mélykúton is a madarak költését segítő földmunkákra, partfal-kialakításokra került sor.

Most Kiskundorozsmán is elkészült a partfal, a madarak értékelték az akciót, mára 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag talált otthonra ott. Az új fészkelőhelyet tábla is jelzi.

A partifecskék és a gyurgyalagok hosszú távú vonulók, a Szaharától délre töltik a telet. Vonulásuk során számos veszélynek vannak kitéve, ezért is fontos, hogy természetvédelmi beavatkozásokkal segítsük az itthoni sikeres költésüket.

Kapcsolódó
Minden fészeknek van lakója: 52 fecskepár költ egy varsányi portán
Hamarosan csiripelő fiókák nyújtogatják majd éhes szájaikat a fészek melegéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik