Kertünk-Portánk

Ezért barnul be a hortenzia virága és levele

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
3 tényező van a növényre rossz hatással.

A hortenzia hatalmas és különböző színben pompázó virágai sokakat elbűvölnek, így rengeteg kertben megtalálható. Gondozásához kell némi odafigyelés, viszont ha jól érzi magát, akkor sokáig szép marad. De mi a teendő, ha elkezd bebarnulni?

Három ok miatt kezdhetnek barnulni a hortenzia virágai és levelei.

Túl sok fény

A hortenzia a tűző napsütést nem viseli jól, a virágai, levelei hamar megégnek és barnulni kezdenek. Éppen ezért olyan helyre kell telepíteni, ahol nem éri közvetlenül erős napfény, inkább félárnyékos helyet keressünk neki. Teleltetés után is fokozatosan szoktassuk a napfényhez. A helyváltoztatást nehezen viseli, ezért érdemes már az elején megfontolni az ültetés helyét.

Pangó víz

A hortenziát rendszeresen kell öntözni, nem szabad kiszáradni hagyni a földjét, viszont a pangó vizet nem szereti. Ráadásul a csapvíz sem a kedvence, jobb neki az esővíz vagy a felforralt majd hűlni hagyott csapvíz. A vezetékes víz túlságosan kemény a hortenzia számára, így ha azzal öntözzük, elsárgulhatnak a levelei.

Fagy

A hortenzia szeptemberben hozza a rügyeit, amiből következő év júniusában a virágai lesznek. Ezért télen meg kell védeni a növényt a fagyok elől, ha a hajtásvégek elfagynak, akkor a rügyei megbarnulnak.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik