Kertünk-Portánk

Kertünk ékességei a csodaszép kék virágok

Üdeségükkel, frissességükkel feldobnak minden kertet.

Nincs is szebb a nyár forróságában, a tündöklő napsütésben, mint a a végtelen eget és vizet megidéző virágok tömege kertünkben. Minden virág remekül mutat, ha nagyobb mennyiségben ültetjük, ám különösen igaz ez a kék virágokra, melyek látványa nyugalommal tölti meg lelkünk.

Mély vagy égszínkék, egynyári vagy évelő – a kék virágok varázsa tagadhatatlan. Válassz idén te is közülük a kertedbe. Adunk néhány tippet.

Lobélia

pixabay.com

Alacsony növésű, apró virágú, de igazán bájos, nagyobb mennyiségben pedig rendkívül mutatós egynyári dísznövény a lobélia. Dús virágzatában egész nyáron gyönyörködhetünk.
Dél-Afrika az eredeti élőhelye, így remekül tűri a meleg nyarakat. Szereti a napfényt, ezért érdemes napsütötte helyet keresni számára, de a félárnyékot is bírja. A szárazságot azonban rosszul tűri, ezért folyamatos öntözést igényel.

Balkonládában, függőkosárban is remekül mutat.

Magvetéssel szaporítható, ebben az esetben a magokat március végén kell elültetni. Ha palántázunk, a palántákat csak a májusi fagyok után kell kiültetni.

Szerelemvirág

pixabay.com

Inkább dézsás, kaspós növénynek mondható a csodás megjelenésű szerelemvirág, aminek kecsességét a kerti edények különösen jól emelik ki. Egzotikus megjelenésű virág, szépségében július-augusztusban gyönyörködhetünk leginkább. Fajtájától függően igen magasra is megnőhet. Csoportosan ültetve nagyon mutatós.

A szerelemvirág napfényimádó, így mindenképpen olyan helyre kell kitenni vagy kiültetni, ahol a nap nagy részében napfény éri. Minél több napfény éri, annál többet és szebben virágzik.

Szereti, ha a földje nedves, de a szárazságot is bírja. A gyökérrothadás elkerülése érdekében a jó vízelvezető talaj számára a legideálisabb. Növényosztással szaporítható.

Évelő len

pexels.com

Az évelő len hazánkban kertekben ritkán megtalálható virág, pedig meseszép. Vékony, magas száron hozza virágait, melyek a reggel első napsugaraival nyílnak, és az utolsókkal le is hullanak. A jelenségben késő tavasztól egész nyáron át gyönyörködhetünk.

Az évelő len nagyobb csoportban mutat leginkább. Nagy igényei nincsenek. Jól viseli a meleget, szereti a napfényt, de egy kis árnyéknak is örül. Szárazságtűrő.

Rövid életű évelő, de magról újul és terjed. A vetés után egyenletes öntözést kíván.

Fürtös gyöngyike

pixabay.com

Tavasz közepétől gyönyörködhetünk a bájos, nagyobb csoportban csodásan mutató gyöngyikében. Kertben, szegélyeknél, de cserépben is remekül mutat, gyors szaporodásának köszönhetően hamar a kert igazi dísze lehet.

Hagymás növény, virágai kimondottan finom illatúak.

Kezdő kertészeknek is ajánlott az ültetése, mert gondozása nagyon könnyű. Szereti a napos helyeket, a laza szerkezetű, homokos talajt. Betegségeknek, kártevőknek ellenáll. Érdemes tudni róla, hogy minden része mérgező.

Szaporítani nem nehéz. Hagymáját ősszel kell elültetni, de a növény elszórt magjairól is szaporodik.

Nefelejcs

pixabay.com

Talán nincs is, aki ne ismerné a tavasz egyik legkedvesebb virágát, a nefelejcset. Kétnyári növény, mely a második évben hoz virágot, azután elpusztul. Április végétől május végéig élvezhetjük látványát. Kiválóan mutat nagyobb csoportban, akár szegélyvirágként is.

Szereti a félárnyékot, és a nyirkos, tápanyagban gazdag földet. Igényli a rendszeres locsolást.

Magról könnyen terjed, gyakorlatilag magától szaporodik, így néhány év alatt a kertben nagy területet meghódít.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik