Kertünk-Portánk

Virágzik a rétek legkecsesebb vadvirága, az Anna királyné csipkéje

A páratlanul szép vadmuroknak létezik mérgező párja, a bürök. Gyűjtésüknél legyünk figyelmesek.

A vadmurok (Daucus carota) a zellerfélék családjának egyik jeles képviselője. Őshazája ugyan Ázsiában van, de ma már Európa-szerte elterjedt. Főleg réteken, árokpartokon és útszéli gyomtársulásokban találkozhatunk vele.  Méhfészekként vagy madárfészekvirágként is ismerik, mert a szárak felfelé görbülnek, és csésze alakú kosarat alkotnak, amely úgy néz ki, mint egy fészek, miközben virágai érnek és magokat érlelnek.

unplash

pixabay

A vadmurokhoz egy érdekes legenda is kapcsolódik. A legismertebb az úgynevezett “csipkeverseny”.  Történt ugyanis, hogy az 1600-as években uralkodó Jakab angol király felesége, Anna királyné az udvarhölgyei számára egy versenyt rendezett. Arra kérte őket, hogy készítsenek olyan csipkét, mint amilyen a vadmurok virága.

Versengés közben Anna királynő egy tűvel megszúrta az ujját, kiserkenő vére pedig a vadmurok virágának közepére cseppent. Az eset óta a vadmurok középső virága a királyné kifröccsenő vérére emlékeztet. A csipkeverő versenyen senki sem bizonyult olyan tehetségesnek, hogy a vadmurok virágától szebb csipkét verjen, azonban a vadmurok virágának angol neve – Queen Anne’s Lace, vagyis Anna királyné csipkéje – azóta is ezt a legendát idézi.

unplash

Mint sok virágnak, ennek is meg van a maga egyedi szimbolikája és jelentése. Mivel az Anna királynő csipkéjében, azaz a vadmurokban  finom, csipkeszerű virágok találhatók, így szépséget szimbolizál, de sok nő a szeretet vonzásának reményében tesz ilyen virágot a fürdőjébe.

Mivel a virágot néha „püspökvirágnak” is nevezik, a biztonságot, szentélyt és a menedéket szimbolizálja. Egy másik értelmezés pedig annak köszönhető, hogy a virág, mikor magzik a madárfészekhez hasonlít, így a boldog otthon szentélyének tökéletes szimbólumává vált.

Virágai gyönyörű Fibonacci-spirálba rendeződnek, hasonlóképpen, mint például a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei, a napraforgó magjai, a málna szemei, a karfiol rózsái és egyes kaktuszok tüskéi is.

etsy

A népgyógyászat sokféle betegség ellen gyógynövényként használta, leginkább tisztító teák formájában. A gyógynövénykutatók fertőtlenítőként, az emésztőrendszer megnyugtatására és vizelethajtóként alkalmazták. Mások lereszelték a vadmurok gyökerét, és olajjal keverték össze, hogy csillapítsák a helyi égési sérüléseket. A virág közepén lévő bíborvirág fogyasztása egykoron az epilepsziát gyógyította.

Vigyázzunk a vadmurok mérgező hasonmásával!

A foltos bürök nemcsak rendkívül veszélyes, de könnyen össze is téveszthető a vadmurokkal, így döntő fontosságú, hogy megtanuljuk beazonosítani a két növényt.

A foltos bürök (Conium maculatum)  Magyarország egész területén elterjedt, utak mentén, szeméttelepeken, szántóföldek szegélyein, patakpartokon általánosan előforduló, mérgező növény. A legjobb, ha kerüljük.

pixabay

Hogyan lehet megkülönböztetni? 

1. Ellenőrizzük a virágokat

Ha a növény virágzik, a virágfej biztos mutató lesz. A vadmurok virágfejei szorosan tele vannak apró fehér virággal – és néha egy sötétvörös vagy lila virággal a közepén. A virágfej is mindig csésze alakú, mint egy kifordított esernyő. A mérgező bürök is apró fehér virágokkal virágzik, de a virágfejek ritkák és töredezettek, mint az alábbi fotón is jól látszik.

2. Nézzük meg a leveleket

A vadmuroknak páfrányos levelei vannak, akárcsak a sárgarépa növényének. Ha megdörzsöljük, az illata hasonlít a sárgarépához vagy a petrezselyemhez. A mérgező bürök levelei nagyobbak,  fényesek.

3. Vizsgáljuk meg a szárakat

A vadmurok szárán finom fehér bolyhokat láthatunk,  egységes árnyalatúak, lila foltok nélkül. A  bürök szára lila foltos és sima, viaszos.

4. Ellenőrizzük a növény magasságát

A fiatal növényeknél még nem látszódik a különbség, de a nyár végén, amikor a növények érnek, jól látszódik, hogy a vadmurok sokkal kisebb, mint a mérges bürök. Ez utóbbi  az első évében csak egy nagyon dús „petrezselyemre” hasonlít, de a kellemetlen egérszaga már ekkor is figyelmeztető. A második évben 2-3 méter magasra is megnő, az üreges szára fa keménységű és szilárdságú, szőrtelen, csupasz, gyakran szürkésen hamvas.

A vadmurok kertbe is ültethető

  • Kiváló társnövény, mivel a virágpor és a nektár számos jótékony rovart vonz.
  • Ültessük olyan gyümölcsök vagy zöldségek közelébe, amelyek beporzást igényelnek.
  • Mutatós formájával és csipkés virágaival kitöltheti a csupasz foltokat a kertben.
  • A virágok préselhetők és száríthatók, dekorációkhoz jól illeszthetők.
  • Ma már a vadmurkot virágkompozíciókban is szívesen használják. Miután színes változata is van, tökéletes kompozíciókat készíthetünk. Önmagában vázában vagy csokorba kiegészítőként, ágyásban önmagában vagy más vadvirágokkal párosítva is gyönyörű.

Arra mindenképp figyeljünk, hogy ne a mérgező társa kerüljön a csokorba.

Kapcsolódó
Egyre több helyen vadvirágos Budapest: mutatjuk a helyszíneket
A biodiverzitás az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik