Kertünk-Portánk

Így termeszthető ginzeng a kertben

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Jótékony hatása miatt számos formában kapható, de mi magunk is nevelhetünk ginzenget.

Ginzenget már az ókori Kínában is használtak különböző egészségügyi célokra, azóta pedig kutatások bizonyítják pozitív hatásait: segít csökkenteni a fáradtságot, fokozza az agyi funkciókat, erősíti az immunrendszert, antioxidáns tulajdonságú, mérsékli a stressz káros hatásait, jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, javítja a szexuális funkciókat.

Számos formában kapható, kapszulaként, teaként, kivonatként, de saját magunk is termeszthetjük a kertünkben.

Erre figyeljünk a ginzeng termesztésekor

A ginzeng szereti a félárnyékos, hűvös és jól szellőző környezetet. Olyan helyet válasszunk, ahol a növény délutáni erős napfénytől védve van, ugyanakkor nem túl sötét a terület.

Humuszban gazdag, laza, jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-értékű talajban érzi jól magát.

A legjobb idő az őszi vagy a tavaszi időszak, amikor a talaj hűvös és a nedvességtartalma optimális. Az apró ginzengmagokat egymástól legalább 15-20 cm távolságra, 2-5 cm mélyen vessük el.

A talaj mindig maradjon nyirkos alatta. Minél több közvetlen napfény éri, annál több nedvességre lesz szüksége. Azonban a túl sok folyadék már káros lehet.

A rendszeres trágyázás segíti a növény növekedését.

A gyomokat rendszeresen távolítsuk el mellőle, talajtakaróval is védhetjük.

A ginzengnél igen türelmesnek kell lenni, általában 3-6 évbe telik, mire a gyökerek teljesen kifejlődnek és érett állapotba kerülnek. Ha a növények megfelelő gondozást kapnak, akkor gyönyörű, piros bogyók jelzik majd a termés készültségét.

Az érett ginzenggyökerek begyűjtésére a legjobb az őszi időszak, amikor a levelei elkezdenek sárgulni és lehullani a növényről. Az érett gyökerek óvatos kiemelésénél ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg.

Kapcsolódó
Meghálálja a gondoskodást a rendszeresen gondozott kerti talaj
Ha egészséges, bő termést szeretnénk kertünkben, érdemes figyelemmel kísérni a talaj állapotát - meghálálja a gondoskodást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik