Kertünk-Portánk

Ennyiért lehet magyar termőföldet venni

Pixabay
Pixabay
A legtöbbet a gyümölcsös éri.

Tavaly óta emelkedtek a magyarországi termőföldek árai, a legértékesebbek a gyümölcsösök és a szőlők – közölte a Haszon.

A korábbi években (a 2019-2021-es időszakban) 6-7%-kal növekedett évente a szántók fajlagos ára, tavaly már nagyobb volt a drágulás: 7,4%-os.

Most átlagosan 1,94 millió forintba kerül a szántóföldek hektárja, tavaly 1,81 millióért lehetett hozzájutni.

Észak-Magyarországon tapasztalható a legnagyobb, 18%-os drágulás, viszont a legtöbbet – átlagosan több mint 2 millió forintot – a Dél-Dunántúlon, Közép-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön kellett fizetni a szántóföldek hektárjáért az MBH Jelzálogbank elemzése alapján.

Leginkább az erdők és a fásított területek árai emelkedtek, átlagosan 11,1%-ot. 10,6%-kal drágultak a gyepek, rétek, legelők, 9,2%-kal a gyümölcsösök, valamint 8,4%-kal a szőlők. Ezt követték a szántók 7,4%-kal.

A legtöbbet, átlagosan 2,21 millió forintot a gyümölcsösökért kellett fizetni tavaly. A második legdrágább a szőlő volt 2,05 millió forinttal. A gyepeknek, réteknek és legelőknek 1,28 millió, az erdők és fásított területek hektárjának pedig 1,24 millió forint volt az átlagára.

Kapcsolódó
Így menthetjük meg hatékonyan a termőföldeket
Magyarországon a talajművelés legelterjedtebb technológiája a mélyművelés, szántás, de egyre több fórumon hallani arról, hogy lassan fel kellene hagyni ezzel a módszerrel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik