Kertünk-Portánk

Így készítsd fel a kertet, mielőtt nyaralni indulsz

Unsplash
Unsplash
Teendők, mielőtt magára hagyjuk féltve ápolt kertünket.

A kertészkedők minden nap találnak tennivalót a kertben, akár naponta órákat is el lehet tölteni az aktuális munkákkal. Ez így van akkor is, amíg mi a jól megérdemelt éves szabadságunkat töltjük valamilyen nyaralóhelyen. Mivel a kertünk – velünk ellentétben – nem pihen, nekünk kell felkészíteni arra, hogy egy ideig nem foglalkozunk vele, de ennek ellenére minél jobban éljék túl a növények ezt az időszakot – ezeket a teendőket foglalta össze a Hobbikert.

Teendőink a kertben, mielőtt nyaralni indulunk

Takarjuk le az ágyásokat mulccsal, ez segít megtartani a nedvességet a talajban, miközben a gyomok növekedését akadályozza.

Ha rendszeresen több időt távol töltünk a kertünktől, akkor megfontolandó az automata öntöző telepítése.

A cserepes növényeinket védett, szélmentes, félárnyékos helyre helyezzük át, lehetőleg tető alá tegyük őket, hogy a jégesőtől is védve legyenek.

Vágjuk le az elvirágzott, barna rózsákat, ezzel további növekedésre serkentjük a növényt. Az egyszer virágzó rózsákhoz viszont ne nyúljunk, ezek majd ősszel szép csipkebogyókat hoznak.

Szedjük le a zöldségeket, gyümölcsöket, akár enyhén éretlen állapotban is, ezek még utóérnek. Ha sokáig vagyunk távol, akkor például a cukkini, uborka, paradicsom esetében ki is törhetjük a virágokat, így késleltethetjük a termésérést.

Az üvegházat, fóliasátrat árnyékoljuk le és gondoskodjunk a szellőztetéséről.

Karózzuk ki a magasra növő növényeket, hogy a szél és eső ne dönthesse ki őket.

Az elvirágzott virágszárakat távolítsuk el, hogy ne szórja el a magjait.

Nyírjuk le a füvet, viszont ne túl rövidre, hogy jobban átvészelje a szárazabb időszakot és a napsütést.

Kapcsolódó
Meghálálja a gondoskodást a rendszeresen gondozott kerti talaj
Ha egészséges, bő termést szeretnénk kertünkben, érdemes figyelemmel kísérni a talaj állapotát - meghálálja a gondoskodást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik